Önünde başlarken zirilyon tane seçenek ve yöntem var, yapacağın işe göre, sektöre göre, ölçeğe göre her yolun eksileri ve artıları var. Bu soru Eticaret için çok genel bir soru.
Mesela yazılımsal kısmını ele alalım
Yurtdışı pazarlarına ileride açılmayı düşünüyorsan, ülke bazlı fiyatlandırma, kur, çoklu dil gibi ekstra özelliklere ihtiyacın oluyor mesela bunun için kullanabileceğin stabil yazılımlar sınırlı ve maliyetli olabiliyor. Bu konuda en maliyetsiz çözüm Prestashop (açık kaynak), Magento(açık kaynak), SAP Hybris, İBM falan filan uzuyor gidiyor. Bir full-stack kıytırık yazılımcı ile 3-5k tl ilede çözebilirsin aylık 50k dolarda gömebilirsin veya tek seferde 500k dolarlıkta olabilirsin. Tamamen senin ölçeğine bağlı bu durum ve sermayen nedir büyüme hedefin ve sürecin nedir gibi sorular işin her tarafında.
Yazılım ile ilgili kafam rahat olsun hiç canım sıkılmasın takır takır gitsin gerisi önemli değil diyenler yıllık veya aylık ücretlendirmeli firmaların yazılımlarını kullanıyorlar.
Yerlide
İdeasoft
T-Soft(Kötünün gerçekten iyisidr)
Ticimax
Yabancıda
Shopify, Ecwid vb.. (Yerli mevzuatta ciddi sıkıntılar yaratıyorlar, açık kaynak olmadığı için koda müdahale edip düzeltmekte baya zor ve zahmetli, bu sebeple yerli firmalar çok tercih ediliyor uzak durun.)
Yada ben özgür olayım, mesela lojistik durumum değiştiğinde sitemi entegre edeyim, muhasebeyi içine gömeyim veya dışarıdan entegre edeyim, istediğim değişikliği istediğim yoldan yapayim özgürlükleri veya işin içine girdiğinizde anlayacağınız antin kuntin işlerin çözülebilmesini istiyorsanız, kendinize göre şekillendireceğiniz açık kaynak bir yazılım kullanmalısınız. Ama bunların hepsi sağlam yazılımcı işi, anlamayan adam birini bulup yaptıracak. Ben bulamıyorum koskoca ülkede o ayrı bir konu. Ama kesinlikle herkese tavsiyem açık kaynak.
Yerlisi yok
En popüler yabancı açık kaynak sistemler:
Woocommerce (Baş ağrıtmaz, çok sorunsuz, şıkır şıkır işler, rahat özelleştirilir kod bilmenize gerek yoktur ve olmayan tek sistemdir ama küçük ölçekte iş görür, öyle açılcam dersen veya çok ürünüm var dersen gümlersin amatör işi)
Opencart(Tavsiye etmem, default çok yetersiz ama yinede Woocommerce den özellik bakımından daha iyidir. Tabi bu ve bundan sonraki sistemlerin tümü yazılım bilgisi gerektirir o yüzden Woo daha iyimidir, bilmem bende hiç karar veremiyorum buna ikisinide aktif kullanan biri olarak.)
Prestashop (F/P ile max verim alabielceğiniz sistemdir Türkiyede komünitesi azdır, destek bulmak zordur ama gerçekten beğendiğim bir sistem. Tavsiyem 1.7.7.0 ve üzeri sürüm.)
Magento (Ciddi zor, eklentisi, barındırması, özelleştirmesi, hızlandırması ciddi anlamda pahalı ve zordur. En aşağı 100k TL ile adam edersiniz aylık sunucu masrafıda inceden biner belinize, gerçekten büyük ölçekli bir iş planlıyorsanız veya sağlam bir yazılımcıysanız, gömecek saatleriniz varsa tercih edilmesi makuldur. Çok büyük firmalar bile Magento kullanmakta ilk aklıma gelen Decathlon)
Nop-Commerce (Hiç denemedim görmedim duymadım ama seveni var, komünütesi çok az bence hiç bulaşmayın.)
Şimdi yazılım tarafı en genel hattı ile bu kadar aklıma gelen, daha bu işin lojistiği, stok bölümü, entegrasyon durumları (muhasebe-erp programına, pazaryerlerine vesaire), reklam stratejisi ve optimizasyonu, PAZARLAMA, müşteri hizmetleri(crm) sistemi vesaire zirilyon tane detayı var.
Tüm bunların dışında genel ticaret-işletme ile ilgili öğrenmeniz gereken çok çok şey var ve onlar bundan daha önemli. Ufak bir site açayim, tatlış tatlış satış yapayim evden gibi bir düşüncede çoğunluk ama öyle bir toz pembe dünya ne yazık ki yok. Yaptığınız her satış için şirket açmalısınız yoksa vergi kaçırırsınız, en ufak bir para bile girmemeli mümkünse denetimde patlamamak için. Eğer şirketi açarsanız türk ticaret kanunun tümünü bildiğinizi varsayarak bu şirket açılır. Ben iptal faturaları saklamam gerektiğini bilmiyordum çöpe attım müfettiş abi diyemezsin, basarlar güm diye cezayı aklını alırlar. Yada gelir gider kontrolünde şirket açılmadan önceki satışlarını yakalarlar ordan falan gümlersin ki ciddi meblağlar bunlar aman.
Perakende yapıyorsan bi nebze- hem üretim hem perkande ise bir o kadarda üretim bölümünde detay var ohoo anladınız siz. Aslında tamamen satışa odaklandık ama asıl noktayı anlatmadık hiç ürün. Ürünüde siz düşünün abi.
İşin özeti internette gördüğünüz "daha iki yıl öncesine kadar beyaz yakalıydım" veya "benim gibi sizde özgür olabilirsiniz" gibi aptal aptal insanların size bu işin ne kadar basit olduğunu pazarlamasına izin vermeyin. Bu iş yurtiçinde elinizdeki ürünü satmada bile bu iken, yurtdışına elinizde olmayan bir ürünü satmayı isterseniz siz hayal edin. Eğitim seti satıyor olum o adamlar yemeyin bunları, iş yaparak öğrenilir.