1)Cesur Yeni Dünya (harika bir distopyadır 1984’ten bile iyi olduğunu düşünüyorum. Tek bir ırktan oluşan hazcı bir toplumu anlatıyor)
2)Semerkant (1900’lerde Tebriz’deki durumu incelerken de doğunun bir uyanış ve modernleşme sürecine girmiş olduğu, İran’daki direnişe ve yenilikçilerin vermiş oldukları uğraşlara dikkat çekmiştir. 20. yüzyıl başlarında İran’da gerçekleşen modernleşme çabalarını iyi anlamak ve farklı bir bakış açısıyla değerlendirebilmek için, bu kitaptan öğrenilecek ve dersler çıkarılacak önemli tarihi ve siyasi olaylar bulunmaktadır. Wikipedia’dan aldım)
3)Palto (çerezlik kısa bir kitap diye hatırlıyorum. Gogol’un eseridir. Rus edebiyatının kilometre taşlarından gerçekten. İnsanların zaman zaman yığınlar tabirini kullandığı bir topluluğun içinden biri olan, işine gidip işinden dönen bir memuru çok gerçekçi ve güzel bir şekilde anlatır)
4) Martin Eden (Martin Eden, 1909'da Amerikalı yazar Jack London tarafından yazılan ve yazar olmanın mücadelesini veren genç işçi Martin Eden'i konu edinen romandır. Kitabın yazarı olan London'ın aksine protagonist Eden, sosyalizmi "köle ahlakı" olarak niteleyerek reddetmekte ve onun yerine Nietzsche'nin bireyciliğine (individualizm) inanmaktadır. Jack London, romanının motiflerinden birinin de Eden'in inandığı individualizmi eleştirmek olduğunu belirtmiştir. Bu kısmı da wikiden aldım muazzam kitaptır şiddetle tavsiye ederim)
Bir de felsefe tarihi, tarih, sanat tarihi, sosyoloji ve ekonomi gibi alanlarla ilgili olan bir liste var elimde (kendim hazırlamadım bir çoğunu da okumadım ama çok güzel duruyor) 6 sayfa olduğu için buraya atmayayım fakat ilgilenen olursa yazabilir kendisine yollarım :)