Kaydol
Giriş

fatihcesko

F***** O*******
Dark Jedi
Yurtdışı Diğer...
Aralık 2018
Henüz bize kendisinden bahsetmemiş...
En son medyalar tümü
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
Yaptığı yorumlar
fatihcesko Dark Jedi paylaştı!
Selam herkese,

online birkaç eğitim içeriği oluşturmak istiyorum ancak kafamda telif haklarıyla ilgili sorular var. Özellikle kesin bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Diyelim ki teknolojik bir cihaz veya ürün var elinizde ve bunun nasıl kullanıldığıyla ilgili kapsamlı bir eğitim içeriği hazırlayıp satmak istiyorsunuz online bir sitede. Veya diyelim ki kendi website’niz var ve orada yayınlayacaksınız ve reklamlardan para kazanacaksınız. Özetle yaptığınız şey üzerinden gelir ettiğiniz için ‘ticari kullanım’ kapsamına girecek.

Bu durumda hazır resim ve müzik gibi dosyaları içeriğinizde kullanmanız mümkün değil, bu kısım tamam (Müzik veya resmi indirdiğiniz sitede açıkca ticari kullanım izni veriliyorsa onda da sorun yok tabi). Peki ya cihaz veya ürünün kendisi ile ilgili telif hakkı nasıl işliyor?

Örneğin ben Microsoft Word’ü açıp onunla ilgili eğitimler çektim diyelim ekranı kaydederek. Bu durumda Microsoft’un bana telif davası açma hakkı var mı? Çünkü onların ürünü üzerinden para kazanmış oluyorum bir nevi. Diğer yandan kendi bilgimi satmış olduğum için de telif gerektirmeyebilir gibi geliyor. Ayrıca YouTube gibi sitelerde neredeyse her türlü ürün/yazılım için video içerikleri var. Ama yine de emin olamadım bu büyük firmalar telif işiyle ‘uğraşmazlar nasılsa’ denilerek mi bu içerikler yaratılıyor yoksa firmalar gerçekten yasal olarak telif davası açamazlar mı?

Uzun oldu kusura bakmayın  Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Gizlenen 26 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Takipteyim bilgilenmek isterim bende -_-
Hayir yok verebilirsin. Yasal olarak kullanim izni verilen hersey ustune egitim videosu cekebilirsin. Ama tutup crackli bir photoshop kullanip onun ustune egitim videosu cekenezsin. Sana boyle bir durumda telif davasi acilsa eger kullanma iznin oldugunu kanitlayamazsan sorun yasarsin.

Bunun boyle olmasinin sebebi marka degerine zarar vermek isteyenlerin yasa karsisinda cezasi olmasi ornegin ferrarisi olmayan bir adam ferrari kotuleme.videosu cekerse markaya dogal olarak test bile etmedigin kullanmadigin birseyi nasil kotuleyebilitsin bu art niyet ve saldirganlik iceren bir marka dezenveksiyonu seklinde dava acma hakki taniyor

Ve dikkat etmen gereken şey böyle bişey yaparken sadece ilgili eğitim verdiğin program hakkında konusmalı ve karşılaştırma yapmamalısın. Örneğin PS eğitimi verirken ya x program daha kullanışlı dersen işin boyutu eğitimden cıkar kötülemeye girer.

BMW test videosu cekerken Mercedes daha iyi diyemezsin. Sadece BMW yi test eder sonuclarını yansıtırsın hangisinin daha iyi oldugunu değerlendirmek izleyiciye kalır, diğer mercedes videosu ile karşılaştırma yaparak karar verme şeklinde olur.
Süper.

Yine diyelim ki deneme sürümü kullandığımız içerikte belirgin bir şekilde görülüyor. Ancak crack değil, deneme sürümü.

Bu cevaba göre deneme sürümü üzerinden de içerik hazırlanabilir mi? Yoksa firma 'ben onu yalnızca ürününün testi için veriyorum' gibi bir argümanla gelebilir mi?
fatihcesko Deneme sürümü kullandığım bir program üstüne eğitim vermek dolandırıcılık olur. Net olarak dolandırıcılık olur çünkü tamını gömediğin bir programın nesini biliyorsunki eğitim verebilecek niteliktesin?
Anladım. Bu kısım garip aslında.

Mesela Windows Server 2016 için Microsoft herkese 180 günlük deneme sürümünü ücretsiz kendi sitesinden veriyor.

Dolayısıyla bunu kendi aldığım lisanslı ürün üzerinden veya deneme lisansı üzerinden yapmamın arasında bir fark yok gibi gelmişti bana. En azından sorun varsa iki durumda da olmalı gibi geliyor.

Bunun üzerine bildiğiniz bir kaynak varsa verebilir misiniz?
fatihcesko abi 3 ayda bir program üstüne eğitim vrebilecek nitelik kazanamazsın. Anlamıyorsun olayı. Her önüne gelen eğitimci olamaz bunun için bir sertifikan olması lazım.

Kalfalık belgesi olmayanın berber açamayacağı gibi.
Tamam da ben bu donanım ve yazılımları senelerdir çalıştığım firmalarda kullanıyorum zaten : )

Yani şu kısım ölçülebilir değil: Lisans alıp 3 ay sonra eğitim verseydım bir sorun olmayacaktı ilk yorumunuza göre ancak deneme sürümü ile (ki bahsettiğim deneme sürümleri 6 aylık) yaptığımda yetkinlik sorunum çıktı ortaya : )
fatihcesko 20 dakikadır uzun uzadıya yazıyordum sildim!
Senelerdir bir işte çalışıyorsan zaten crack/deneme sürümü olaylarına girmemeyi öğrenmiş olmalısın. Öğrenmediysen de etik kaygılar taşımıyorsun demektir!

Yada hepsinin dışında, yaptığın işlerdeki yazılımları da crack bir şekilde kullanıyorsun demektir ki bu felaket olurdu. Acilen etik kaygılarınızı bir kontrol edin derim :)
emresudo öncelikle bilip bilmeden böyle şeyler yazman garip.

Birincisi çalıştığım firmalar çok büyük ve onlara: Sizin cihazlar üzerinden eğitim vermek istiyorum deme gibi bir lüksüm yok. Zaten halihazırda bir şeye de girişmedim. Plan aşamasındayım.

İkincisi de deneme sürümlerini evde test amaçlı kullanıyorum evet. Kendi açtığım account'lar ile alıyorum deneme linsanslarını direkt olarak vendör'lerin sitesinden. Kendileri veriyorlar yani. Sen de gidip alabilirsin. Bahsettiğim Windows Server lisansı da 180 günlük ücretsiz olarak Microsoft'un kendisi tarafından veriliyor.

Etik olmayan kısım nedir burada?

Yazdıklarını silmen iyi olmuş.
fatihcesko

İşyerinizdeki cihazları kullanın diye bir ibare kullanmadım. Bir iş yerinde çalışmanıza rağmen, deneme lisansı veya crack ürünlerin ehemmiyetini düşünmemenizi belirtmeye çalıştım.

Ürünlerin deneme lisansları "eğitim videosu çekilsin" diye verilmez.
Test edilsin diye verilir ki sizin bunları indirip test etmenizde zaten bir sakınca bulunmuyor. Problem bunu ticari anlamda kullanmanızda :)

Etik kısmı: Deneme lisansı ile ticari eğitim videosu çekmek doğru değildir.
emresudo

öyleyse neye dayanarak böyle kaygılarım olmadığını söylüyorsun? Ticari bir faaliyetimi mi gördün deneme sürümleri ile? Ayrıca öyle bir kaygım olduğu için burada soruyorum zaten. Düşünürsen : )


Belki fazla bilmiş olduğun için insanların emin olmadığı konularda soru sorması sinirlendiriyordur seni, kim bilir... Her gördüğüne cevap vermek zorunda değilsin böyle sorunların varsa.
fatihcesko
Eğitim sertifikan varsa ve benden iyi bir öğretmen olur, öğrencilerime çok şey katabilirim bu sektörde benim gibi eğitim verebilecek yok en uzman benim diyorsan git önce yazılımı satın al sonra çek videonu.
Sen de takdir edersin ki önüne gelen eğitim videoları çektiği için gerçekten bizlere daha fazla şeyler katabilecek kişiler izlenmiyor.
emresudo dostum deneme sürümü ile eğitim videosu çekilmeyeceğini sana düşündüren nedir? Adam başka bir ortamda lisanslı bir şekilde kullanmış zaten veya kullanmamış bunun önemi yok. O işte uzmanlığı olup olmadığına da izleyici karar versin.

Bence deneme sürümü ile çekebilirsin sorun olmaz sonuçta deneme süresince üründe orijinal lisans oluyor. Gidip o kadar yüksek paralar vermene gerek yok. İçeriği tamamladıktan sonra paylaşırsan satın alıp izlemek isterim
ismailemin cevap için tesekkurler.

Aslında kafamda 5 konu var. 2'sini çoktan bitirdim. Diğerlerine devam etmeden de netleştirmek istedim boyle bir telif sorunu var mı diye.

Ilk defa boyle bir şey yaptigim icin recorder, editor programalarini bile bilmeden başladım. Haliyle telifle ilgili birçok konu da çekerken aklima geliyor. O kisimlari da internetten arastirarak ilerliyorum bir şekilde. Bu deneme surumu olayiyla ilgili bir şey bulamadigim icin burada sormustum. Biraz 'kaygiliyim' :)

Eger firewall konulariyla ilgiliysen ucretsiz link verebilirim sana. Özel mesaj atman yeterli.
Kurumsal bir firma için eğitim videosu hazırlamayacaksan yani Youtube'da içerik üreteceksen programın deneme sürümü, crack veya lisanslı olmasına kimse bakmaz.
Firma gelip hoop sen napıyorsun, lisansları göster bakalım demez.

Youtube izleyicileri de senin programı nereden nasıl temin ettiğine bakmaz. Onların bakacağı tek şey onlara neyi nasıl ve ne kadar basit anlatacağındır.

Telif konusuna gelirsek tabii ki kullanılan programa firma telif atabilir ama bunu yapmazlar. Aynı şekilde oyun firmaları da gameplay yayınlayan kanallara telif atabilir ama yapmaz çünkü bu durum firmanın yararına olan bir şey.
Sauron

şimdi aynı sitede evaluation license kullanarak eğitim veren başkalarını gördüm. Hem de benim içerik hazırlayacağım cihazın eski bir yazılım versiyonu ile. Aslında YouTube'da denemiştim bakmayı ama nedense orada büyük çoğunluk satın alınmış hardware kullandığı için tereddüte düştüm.

Bu kadar insan deneme sürümü kullandığına göre söylediğin gibi deneme sürümü kullanmakta sorun yok gibi duruyor.

çok teşekkürler cevaplar için. Tüm sorularımın yanıtlarını almış oldum : )
http://download.microsoft.com/Document.../Windows&

· You may use the software only to test, demonstrate, and internally evaluate it.
· You may not use the software in a live operating environment unless Microsoft permits you to do so under another agreement.

Evulation lisansın da "internally evaluate it" bu cümleyle ne amaçla verildiğini açıklıyor zaten.

Amacım kesinlikle köstek olmak değil, yanlış anlaşılma olsun istemem. Bir şeyler üretilmesi gerçekten çok hoşuma gider ama kitabına uygun olması gerektiğini düşünenlerdenim.
Olayın etik tarafını anlatmaya çalışıyordum lakin sanırım etik falan hikaye oldu :)

Siz videolarda deneme sürümü değil crack de kullansanız %99.8 ihtimalle birisi bunu anlayıp şikayet etmediği sürece veya ürün sahibinden bir ekip bunları kontrol etmediği sürece başınıza bir iş gelmez zaten.

Video eğitim serüveninde başarılar diliyorum, umarım istediğin şekilde videolar çekip iyi izlenmeler alırsın :)
emresudo teşekkürler Emre.

Orada 'demonstrate' kelimesi de var yanlız : ).

Onun dışında firmalar bunları gördüğü halde ses çıkarmıyorsa, 'şahsen' bir sorun görmüyorum. Benim için legal kısmı bu açıdan önemliydi.

Teşekkürler iyi dileklerin için : )

Ekleme:

Bir de şu var deneme sürümleri ile ilgili: Mesela 'you cannot use it in a live operating environment' derken kast edilen bence net olarak production'a alarak yazılımı çalıştırmak. Yani Server olarak kullanarak üzerinden para kazanmak.

Tamam benim durumumda da para kazanma olayı var ama mesela ben bir server yaratırsam buna dışarıdan kimse erişmeyecek ya da ben kimseye server servisi sağlamayacağım. Tamamen video'da demonstration amaçlı kullanılmış olacak. Yani cihazın server konfigürasyonunu 'göstermek' ve onu 'kullannıcılara açıp üretim amacı çerçevesinde kullanmak' farklı şeyler.

Zaten bu gri cümleler kafamı kurcalıyordu.
emresudo hocam niyetinde bi kötülük yok eyvallah ama lütfen burda korsan içerik tüketirken millete etikti, ahlaktı satma ya
fatihcesko server olayında söylediğin gibi yürümüyor işler serveri datacenterdan almak zorundasın ve datacenterlar bu konuda cok dikkatli.

Yurt dışı datacenterlarında hiç bir şekilde windows server üzerine lisansız microsofta ait test programı dahi kuramazsın. VDS yi bile satarken aylık senden lisans ücretini vds kirasına koyarak istiyor.

Google console a girersen orada bile detaylı görebilirsin. Sunucu oluştururken windows seçtiğinde +20 yada 30€ tam hatirlamıyorum aylık lisans bedeli koyuyor ve hangi microsoft programlarını kullanacağını belirtmen gerekior onun harici diğer tüm microsoft yazılımları aktif sunuyor sana. Farkında olmadan kurmaya calışırsan anında suspend ediliyor yada kayıtlı kredi kartından lisans ücreti çekiliyor.
allahdiyenmakarna Hocam senin de niyetinde kötülük yok eyvallah ama benim tüm dizi/film platformlarına ücretli üyeliğim var. Ama iyi yerden geldin süpersin :)
emresudo crackli program konusuna gelince bence en mantıklısı crackli kullanmak. Zaten firmalar mecburen lisanslı kullanmak zorundalar. Yoksa ilk teftişte gg olurlar ve ciddi anlamda öyle az buçuk değil fiyatlar eğer firma microsoft gibi adobe gibi tek else hele aman tanrım.

Sene 2007 ankarada bir arkadaşım reklam firması açmıştı mac os x tiger için adobe photoshop lisansı senelik o zamanın fiyatıyla 10K tlydi. Abartmıyorum sınırsız değil bir de senelik tek bilgisayar.

Denetim yapabildiği mekanlarda böyle terör estiren firmaları evdede lisanslı kullanmak lazım diye desteklerseniz ve evleride bir gün teftiş etme şansı bulurlarsa o zaman ben ne yaptım dersiniz.

Photoshop'un bu kadar ön planda olabilsenin en büyük sebebi ev kullanıcılarıdır. Herkes photoshopun ne oldugunu crackli kullanan birisinden duymuştur yada ogrenmiştir. Adobe bu kadar büyük bir firmaysa yine korsan kullanıcıların farkında olmadan yaptığı reklamla onların adobe u tekel haline getirmesiyle olmuştur.

Her tasarım bile ben photoshop biliyorum diyor. İşyerlerinde en cok phoshop kullanılıyor diye değil. Dünya genelinde korsanlar en cok photoshopu kullandıkları için. Ve onların yyaınladığı ne nasıl yapılır videoları sayesinde.

Windows keza öyle. Microsoftun bu kadar buyuk olmasını sağlayan yine korsan kullanıcılardır.

O yüzden korsan kullanım markalar içinde gayet önemli bir yerdedir.

Eğer Macosx normal bilgisayarlarada windows gibi kolay kurulabilmiş olsaydı emin olun apple microsoftu devirebilirdi. Korsana izin verenlerle vermeyenler arasındaki fark;

Microsoft'un senelik geliri ile Apple'ın senelik geliri arasındaki farklı aynıdır.

Bu örnek sadece bilgisayar teknıolojileri için geçerlidir. Apple Iphone sayesinde microsoftu yakalayıp kazanc olarak hatta geçmişitir fakat tamamen iphoneun başarısıdır bu. Dİğer tüm sektörde microsoft daha fazla kazanç sağlar.

Microsoft marka değeri 1.27 trilyon $
Apple marka değeri: 1.35 trilyon $

Microsoft 1 trilyon $'ı windows dan kazanıyor.
Apple ise 1.2 trilyon $ ı iphone dan kazanıyor. (Cihaz + appstore)
yanlış anlamadıysam Google Cloud Platform (GCP)'dan bahsediyorsunuz.

Orada 'zorundasın' kısmı bence biraz fazla. Çünkü Cloud çıkmadan önce herkes kendi DC'sinde host ediyordu server'larını zaten ki birçok büyük kurumsal firma için hâlâ bu böyle. Sadece işletme maliyeti düştüğü için yavaştan Cloud'a taşınıyorlar. Zorunluluktan değil. Maliyetler zorluyor desek daha doğru : ).



GCP kullanmanız durumda hardware'i bile Google'dan kullanmış oluyorsunuz. Haliyle her şeye para isteyecek : ). Sonuçta oturup evindeki bilgisayarda test edebileceğin şey için Google kimseye altyapı sağlamak zorunda değil. Ayrıca Google herhangi birinin gelip tamamı Google'ın kendisine alt yapısına korsan yazılım kurmasını da istemeyebilir. Yani bence mantığı bu oradaki olayın. "Ücret ödemeyeceksen Cloud'a gelme" : ).



Benim bahsettiğim olayda öncelikle lisanssız veya crack'li bir durum yok. O ikisini deneme sürümü ile yukarıdaki bir arkadaş harmanladı. Crack'li bir şey kullanmıyorum : ).



Evaluation License legal bir lisans. Kimseye Web Server servisi vermiyorsun cihazı kullanarak. Yine eğitimi alan kişi de ürünü almak isterse lisans ücreti ödemek zorunda. Firmanın yoluna taş da koymuyorsun. Yani 'göstermek' ve 'aktif kullanmak' farklı şeyler. Tabi bu benim görüşüm. %100 emin olsam bu gönderiyi hiç atmamış olurdum : ).
fatihcesko serverlar için herhangi bir deneme sürümü yok direk lisanslı almak durumundasın diye biliyorum. Ev kullanıcısı için deneme sürümü var.
Solidworks programı Türkiye'de korsan kullanımda terör estiriyor. Programları bilerek isteyerek paylaşıp, firmaları inletiyorlar resmen. Seyyar mahkeme ile geliyor herifler, anında yapıp işlemi sonrakine gidiyorlar. İşin üstadları bunlar yani.

Belki inanması güç ama birçok kişiden bu iş için stajer kılığında adam çalıştırdıklarını duydum gizli şekilde. Yani aslında gizli olarak kendi çalışanları olan birini, stajer kılığında bir şirkete veya esnaf dükkanına sokuyorlar. Bilgisayarı incelettirip anında mahkeme ile basıyorlar. Stajer elemanda primini alıyor el altından falan patlattığı şirket başına. Tabi bu son bilgiden emin değilim kaynak birinin götü olabilir.
allahdiyenmakarna stajyer kılığı derken kot pantolon - t-shirt mü? ?
fatihcesko gerçekten stajyer olarak giriyorlar şirkete, öğrencilerden seçiyorlarmış. :d
ynsckm moruk gitsene ölmiyim şimdi yine.
Dizinin ilk bölümünü izlediğimde devamını merak etmeyip kapatmıştım. Sonra bir arkadaşımın instagram'da 'iyi ki ilk bölümden bırakmamışım. Harika dizi!' yazmasıyla tekrar başladım. Bu bölüme kadar bazı bölümler sıradan, bazıları kısmen güzel denilebilecek şekilde tekrar devam ettim ta ki bu bölümün yarısına gelene kadar.


Bu ne saçma sapan bi dizi böyle ya. İlk bölümde bırakmak isteme sebebim öğrencilerin okulda çok aşırı davranışlar sergileyip somut bi yaptırıma maruz kalmadan okulda rahat rahat takılmalırıydı (Hem de 1998 yılında. Türkiye'de okul yönetimlerinin en katı olduğu dönemlerde). Yok okulun müzik setini adamın kafasına geçir, yok tipini beğenmediğin adama yumrukla dal, vs. hem gerçek hayattan kopuk olaylar oluyor hem de sıradan olaylara aşırı tepkiler veriliyordu sık sık. Ama ilk bölümde çok göze batıyordu sonra 'bana göre' daha azaldı ve devam ettim.


Bu bölümde de çocuklarını asıp kesen aileler meleğe döndü, özür falan diliyorlar. Sonra aynı anda birbirlerinden habersiz özür törenine gitmek istiyorlar. İlk bölümdeki hayal kırıklıklarım bi anda geri döndü. Bu dizinin yazarı gerçekten lisede hayal gücünden sınıfta kalmış olmalı. Vaktime yazık oldu.
Ben de yeni izlemeye başladım ve hikaye sırasına göre izliyorum yapım yılına göre değil. Bence yapım yılından dolayı en sıkıcı bölüm A New Hope'tu. Bitmek bilmedi izlerken bu bölüm. En iyisi de bundan bir önceki bölüm olan STAR WARS III - The Revenge of the Sith'di.
fatihcesko Dark Jedi kendi profilinde paylaştı!
Selam BB8, ben geldim!
Yukarı