Kaydol
Giriş

fatihcesko

F***** O*******
Dark Jedi
Yurtdışı Diğer...
Aralık 2018
Henüz bize kendisinden bahsetmemiş...
En son medyalar tümü
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
Cevapladığı yorumlar
Vader Darth Lord paylaştı!
Şimdi sizi bir konu hakkında daha bilgilendirmek istiyorum. Neden dns sorgularını ve işlemlerini DNS Over HTTPS şeklinde HSTS aktif kullanmamız hızımızı artırıyor onu anlatcam.

Bir web sitesine girmek için chrome bara adres satırını yazdığımızda o web sitesine ulaşmadan önce yaklaşık 8 ile 14 arasında dns serverin bulunduğu santrale yonleniyoruz. Hemen eklediğim videoya bakarsanız bunu görürsünüz.

Öncelikle chrome'a girilen web adresi modeme iletiliyor modemden direk olarak en yakın santrale gidiyor bende İstanbul Dudullu olmuş. Dudulludan sonra Anadolu yakası genel santrali Acıbademe gidiyor. Acıbademden Türkiye merkezine ordan amsterdama yonlenmişim amsterdamda da aynı işlemler devam ediyor ve 10. dns serverine ulaştıktan sonra web sitesine girebiliyorum.

Eğer olurda bu santrallerden biri yada bir kaçınca yoğunluk olursa ki akşam vakitleri türkiyedeki santrallerde yoğunluk olmamasının imkanı yok ne oluyor benimde istediğim servise ve internet sitesine girmem yavaşlıyor. Veri akışı bir noktadan sonra stalled dediğimiz kitlenme ve bozulma noktasına geliyor.

İşte sizinde video izlerken problem yaşadığınızda farkettmediğiniz arka plandaki durum bu oluyor. Peki nasıl çözebiliriz bunu. Hangi DNS'i kullanırsanız kullanın bu aşamayı atlatamazsınız bu aşama muhakkak olacak.

Nasıl dns kullansanız bile devletin yasakladığı sitelere giremiyorsunuz işte bu sebepten ötürü bu aşamayı atlatamadığınız için. Peki ne yapabiliriz. Bu 10 aşamalı sorguyu cache edip her defasında sormak yerine saatte 1 sorgulama yöntemi kullanabiliriz. İşte bu her istekde ortaya çıkan 10 aşamalı sorgu talebini 0 a indirecek ve takılma probleminizi ortadan kaldıracaktır.

Nasıl oluyor bu öncelikle DNS Over HTTPS ve HSTS dediğimiz yöntemle. Zikuvikuzi bu altyapıları kullanıyor ama bu altyapıdan yararlanmak için browserinizi bu altyapıya göre ayarlamanız gerekiyor.

Bunlar deneysel özellik olduğu için hala base olarak aktif değil browserlarda. O yüzden bizim aktif etmemiz gerekiyor. QUIC yapısını, HSTS seçimini ve dns cachelemeyi.

İlk olarak bağlantı ayarlarından dnslerinizi 1.1.1.1 ve 1.0.0.1 oalrak güncelliyoruz. Cloudflare dnsleri kullanacağız çünkü en yakın rakibi Google a göre 3 kat daha hızlı yanıt veriyor.

Daha sonra ise Chrome adres barına *chrome://flags/?search=httpssvc* yazıyoruz ve Support for HTTPSSVC records in DNS. seçeneğini olacak şekilde güncelliyoruz.

Size ayarlar değişti Chrome'u tekrar başlatmanız gerekiyor gibi bir uyarı çıkacak hemen restart ediyoruz. Daha sonra yine Chrome adres barına *chrome://settings/security?search=dns* yazıp seçeneğine gidiyoruz.

Burada 2. seçenek Özeli seçip Malware korumasıda bulunan https://security.cloudflare-dns.com/dns-query adresini giriyoruz. Bu adres size bedava olarak malware korumasıda getiriyor. Yani zararlı olarak işaretlenmiş, virüs indirtebilecek internet sitelerini ve urlleri otomatik siz girmek isteseniz bile engelleyecek.

Dilerseniz Aile koruma paketide bulunan https://family.cloudflare-dns.com/dns-query urlsini girebilirsinzi bu hem Malware urlleri hem de pornografik urlleri otomatik olarak engellemektedir. Bu seçim size kalmış.

Bu kadar başka birşey yapmanız gerek yok. Artık sorgularınız cache edilecektir.
Gizlenen 29 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Gerçekten internet bilginize bir kez daha hayran kaldım. Bu özelliklerin deneysel olması ve kimselerin henüz haberi yokken sizin bu özellikleri siteye entegre etmeniz gerçekten takdire şayan.

Benim de sınav döneminde karşılaştığım en büyük problemlerden biri adres çubuğundan Google search yapamamam. Arama sorgusunu aceleyle sürekli adres çubuğuna yazarak yapmaya alıştığım için sınav döneminde de aynı şekilde yardırıyorum. Ancak son zamanlarda adres çubuğundan yazdığım sorguların yüklenmesi 30-40 saniyeleri bulurken google.com üzerinden çatır çutur sorguları aratıyordum. Zannedersem problemim sizin bu bahsettiklerinizle alakalı. Bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. En yakın zamanda bağış yapacağım çünkü sonuna kadar hakediyorsunuz ?
Çok bilgilendirici olmuş. Müzik seçiminizi de ayrıca takdir ettim. Bu arada en azından TurkNet kullanıcıları adına söylemeliyim ki DNS'i 1.1.1.1'e ayarladığınızda devletin yasakladığı sitelere girebiliyorsunuz.
Lordum gayet faydalı bir video olmuş, ellerinize emeğinize sağlık.Bazı sorun yaşayan arkadaşlar için iyi bir çözüm olmuş.
Her bir detayı çok güzel anlaşılır bir şekilde açıklamışsınız, çok teşekkür ederim.
Çok teşekkürler lordum ??

(Lordumuz sadece bize mükemmel bir site sunmuyor ayrıca interneti daha güvenli kullanmamızı sağlıyor değerini bilin öldürtmeyin kendinizi)
Üzerinde çalıştığım sitelerde sürekli güncellemeler yapıyorum ve Cache yüzünden güncellemeleri görebilmek için her seferinde gizli sekme açmak, cache temizlemek gibi işlemler ile uğraşıyorum. Bu duruma kötü bir etkisi olur mu? Cache purge yapmam veya gizli sekmeden siteye bakmam işlevini falan yitirmez dimi? Güncel halini görebilirim yani sitenin purge lediğim taktirde
allahdiyenmakarna CTRL + F5 yeterli değil mi senin işlem için? ya da F12 ile geliştirici penceresini açıp sol üstteki yenileme butonuna sağ tıklarsan görseldeki gibi bir pencere açılacak: https://prnt.sc/x8whkz burayı da kullanabilirsin.
allahdiyenmakarna bu cache dns sorgu cachedir herhangi bir siteyle alakalı dosyanın cache edilmesi değildir. Backend dns query cachedir.

ipconfig /flushdns ile temizlenir.
allahdiyenmakarna webde birşeyi editleyip cachesiz görmek istiyorsan onun için zaten console da ayar var. Bu ayarın anlamı console açıkken herhangi bir şekilde cache kullanma demek.
ben opera kullanıyordum
Kurapika78 Adımlarda bi fark yok, ha opera ha chrome.
İşte bu bilgi benim işime yarar çok teşekkürler lordum Abka teşekkürler kanka buda iyiymiş iyi oldu öğrendiğim
Bu yalnız Türkiye için mi geçerli yoksa ben de kullana bilir miyim? (Azerbaycanda oturuyorum)
casper2109 Google Chrome dünya çapında kullanıma açık olduğu için sizde kullanabilirsiniz.
casper2109 siz azerbeycanda hala mektupla yada dumanla haberleşmiyor onun yerine diktörtgen küçük yassı bir kutuya benzeyen üstünde yanıp sönen ışıklar bulunan modem adındaki cihazları kullanıyorsanız evet tüm internet kullanan dünya ve gezegenlerde çalışmaktadır :)

Ama güvercinle haberleşme yönteminde calışmıyor cache ettiremiyoruz güvercini unutuyor gitti yolları :(
Çok tuhaf... Chromium altyapısını kullanmasına rağmen aynı Experiments kısmı Microsoft Edge'de yok. :(
Ellezx aynı sorunu bende yaşıyorum maalesef edge flags panelinde mevcut değil
Freud_EX aynen ama gerek de kalmadı ya WARP kullanıyoruz artık. ben mobilde baya uzun bir süredir kullanıyodum ama pc tarafında da olduğundan haberim yoktu.
Ben adguard kullanıyorum. Yazılımın DNS seçme ve DNS Over HTTPs aktif edebilme özelliği var. Warp'ı da şu anda kurdum tamamım herhalde. Detaylı açıklama için teşekkürler.
Ellezx ilk traceroute warp'sız ikincisi warp ile
Lordum fotoğrafta da görüldüğü gibi bende güveni dns kullan kısmı açılmıyor. Ne yapabilirim acaba
Alperkeserx fotoğrafta görüldüğü gibi chrome'un bir kuruluş tarafındna yönetiliyor. Ya şirket bilgisayarındasın yada bilgisayarını ele geçirdiler.
Eğer ölmeyeceksem, burada çok fazla yanlış bilgi var.

En önemli ve temel yanlış ise video'daki 10 hop'luk davranışın DNS ile ilgili olduğudur.

Vader'in bahsettiği değişiklikleri yapmadığınız standart bir bağlantı şu şekilde kurulur:

1) Browser'a https://www.google.com.tr yazarsınız. Google'a ulaşabilmek için önce browser'ınız UDP/53 protokol ve port numarasını kullanarak bir DNS sorgusu yapar. DNS sorgusu bize IP adresi öğrenmemiz için olanak tanır. Diyelim ki DNS için 172.1.1.1 şeklinde bir cevap aldınız.

2) Bu noktada DNS protokolü ile işiniz biter, HTTPS ile başlar. Bilgisayarınız 172.1.1.1 adresine bir HTTPS isteği gönderir.

3) Bir HTTPS paketi tam 7 adet katman içerir (OSI Layers). Bu paketin 3. katmanında 172.1.1.1 bilgisi bulunur (başka bilgiler de var ancak onlara girmiyorum), 7. katmanında ise www.google.com.tr bilgisi bulunur.

4) Siz 172.1.1.1'e ulaşmaya çalışırken yol üzerindeki tüm ISP cihazları 3. ve 4. katmanlardaki bilgilerle ilgilenir (Özel bir durum yoksa). Yani hiçbir ISP cihazı, bu adam Google.com.tr'ye gidiyor bilgisi ile ilgilenmez yönlendirme yaparken. 3. katmandaki 172.1.1.1 ve ona ilişen 4. katmandaki port bilgisini kullanır. Kısacası 172.1.1.1:443 bilgisini kullanır HTTPS için.


Şimdi video'daki traceroute çıktısına gelelim:

1) Vader'in gönderdiği video'da bir tracert çıktısı var. Burada traceroute'un nasıl çalıştığını bilmek çok önemlidir.

2) traceroute çıktısı ilk satırda, yani daha 1-2-3 gibi 10'a kadar numaralar bile çıkmadan önce 104.26.10.76 ile başlıyor. Tam bu noktada zaten DNS ile işi bitmiştir bu bağlantının. Diğer 10 basamağın DNS ile hiçbir ilgisi yoktur. Daha traceroute işlemi başlamadan önce bilgisayar UDP/53 paketi gönderir DNS Server'a ve cevap olarak 104.26.10.76 almıştır (Önceki browser örneğinde olduğu gibi).

3) Artık zqwqz.org'un adresini biliyoruz: 104.26.10.76. Bu aşamadan sonra Windows bu IP adresine gidebilmek için geçtiği her bir cihazı tek tek traceroute çıktısında gösterir (Uzun olduğu için ara basamakları anlatmıyorum). Ancak önemli olan şey şu burada: traceroute Windows bilgisayarlarda varsayılan olarak ICMP protokolünü kullanır. Kısaca Vader'in bahsettiği 10 adımlı IP adresleri ICMP protokolü ile öğrenilmiştir. Ne DNS ne HTTPS ile hiçbir ilgisi yoktur.




Son olarak, Vader'in bahsettiği özellikleri enable etmek bağlantınızı hızlandırır. Ancak yine detaylı bir arkaplanı var. Özetle bunun sebebi DNS cevaplarında gelen attribute'lerde sitenin QUIC desteklediği bilgisinin de dönmesidir. Haliyle Chrome HTTPS yerine QUIC kullanarak hedefe daha hızlı bağlanır. QUIC, standart HTTPS'e karşılık olarak Google tarafından geliştirilmiş daha hızlı bir 7. katman protokolüdür (Bu en son paragrafta yazdıklarımın bi kısmını Vader'in postundan sonra araştırıp buldum. Yanlışlar olabilir tam anlayamadıysam. Onun dışında yukarıda anlattığım tüm basamak ve bilgiler bana aittir ve doğruluğu konusunda tartışabiliriz).
fatihcesko tek bir örnekle koca bilgini çökertmek isterim. BTK tarafından (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) engellenmiş bir domain olan "yabancidizitv.com"a tracert cektiğimizde http://prntscr.com/yedreu çıktısını alıyoruz.

YAni aslında engellenmemişbilgileri görüyoruz. Ping attığımızda da http://prntscr.com/yedvv8 normal bir şekilde gitmesi gereken servera gittiğini görüyoruz.

Önermene göre çoktan bu aşamalara gerek kalmadan 172.67.133.254 adresine ulaştığını kabul edersek;

Neden https://yabancidizitv.com urlsine erişmeye calıştığımızda bağlantının bir mudahale ile resetleniyor? Üstelik çoktan almıştı verileri?

Varp kapalıyken ulaşamadığımız siteye warpı açtığımız an araya giren engeli ortadan kaldırıp ulaşabildiğimizi görüyoruz.

Eğer ölmeyeceksem diye başlamışsın cümlene. Kim burada bilgi patlaştı diye öldü. Şunu yapman ciddi anlamda beni sinirlendiriyor örneğin "eğer ölmeyeceksem".

Cİddi anlamda öldürmemi istiyorsan bunu belirt yaparım. Bu şekilde yapmana gerek yok.

Ne kadar terbiyesizce bir hareket bugune kadar fikrini paylaştın yada bildiklerini kendi nezdinde buraya yazdın diye başına ne geldi?
bana bazen göreceli geliyor ölen kişiler. Şimdi niye adamı şu yüzden öldürdün gibi rastgele isimler seçmeyeceğim ancak diyelim ki kendimi garantiye almaya çalıştım öyle diyerek :)

cevabına gelince, söylediklerim %100 doğru. Özel bir durum yoksa diye belirtmiştim söylerken. Burada bağlantı firewall'dan geçiyor ve standart bir signature ile engellenebilirsin pek tabi ki.

Yani 172.67.133.254 adresinin içeriği ISP tarafından biliniyorsa 172.67.133.254:443'ü engelle şeklinde bir policy yaratılarak engellenebilirsin.


Senin açıklamanda traceroute çıktısında 10 hop varsa, oradaki 9 hop'un tamamı DNS server IP adresi ve son hop da sizin server'ınızın IP adresi. Bu bilgi kesinlikle yanlış. Orada gördüğün 10 hop'un tamamı senin bilgisayarından başlayıp server'a gidene kadar yoldaki üzerinden geçtiğin herbir Router ve Firewall'un IP adresleri. DNS işlemleri daha tracing başlamadan biter.
fatihcesko yani warp olmadan hangi internet sitesine girip giremeyeceğimi tayin etmek için bir yere bağlanıyorum değil mi? ona göre engelliyorlar.

Warp varken bağlanmıyorum ama engelleyemiyorlar. Yazdıkların %100 doğru falan değil.

Bak çok güzel ufak bir örneği bile kabul etmiyorsun yazdıklarım %100 doğru diyorsun. Açıklaman bu şekilde mi?

Warp arada bağlantığın senin nereye girebilirsin yada buraya giremezsin gibi koşul sunan sunuculara, dns serverlara bağlanmanı ortadan kaldırır. Bu kadar.

"bana bazen göreceli geliyor ölen kişiler. Şimdi niye adamı şu yüzden öldürdün gibi rastgele isimler seçmeyeceğim ancak diyelim ki kendimi garantiye almaya çalıştım öyle diyerek :)"

Ama garantilemedin tam tersi tam damarına dokundun ve birazdan öleceksin. Üstelik öldürürken büyük bir haz alacağım. Sen geçen şu 3 aylık microsoft programı ile eğitim versem ne olur diyen arkadaşsın değil mi?

Anlamamak adına ısrar edeceksin hala ama sorun değil ben ısrar etmeeyeceğim.
Elifsvde Tam buradaydım okuyordum, ölümü ön göremedim; helva tayfanın adını kirlettim. Kendimden utanıyorum..
fatihcesko tahmin ettiğimden daha erken gitmişsin yediğim en tatlı helva senin helvan :))
éarth olmadı abi hem de hiiç olmadi. Tayfadan olup da Olaya ilk şahit olan Senden organizasyonu yapmanı ocağin altını yakmanı dibi tutmasın diye tencereyi karıştırmanı ve daha sonra diger uyelere dağitım paylaşım ve etkinligi yonetme konusunda şeflik yapman beklenirdi böyle tek basına çökmüşsün tüm helvaya. Hadi ben tesadüfen denk geldim ya bu kutlu etkinlikten hiç haberi bile olmayan diğer tayfa neferleri ne olacak. Aylık olagan toplantıda bunu gündeme getirmek şart.
"Sen geçen şu 3 aylık microsoft programı ile eğitim versem ne olur diyen arkadaşsın değil mi?"
fatihcesko Dark Jedi paylaştı!
Selam herkese,

online birkaç eğitim içeriği oluşturmak istiyorum ancak kafamda telif haklarıyla ilgili sorular var. Özellikle kesin bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

Diyelim ki teknolojik bir cihaz veya ürün var elinizde ve bunun nasıl kullanıldığıyla ilgili kapsamlı bir eğitim içeriği hazırlayıp satmak istiyorsunuz online bir sitede. Veya diyelim ki kendi website’niz var ve orada yayınlayacaksınız ve reklamlardan para kazanacaksınız. Özetle yaptığınız şey üzerinden gelir ettiğiniz için ‘ticari kullanım’ kapsamına girecek.

Bu durumda hazır resim ve müzik gibi dosyaları içeriğinizde kullanmanız mümkün değil, bu kısım tamam (Müzik veya resmi indirdiğiniz sitede açıkca ticari kullanım izni veriliyorsa onda da sorun yok tabi). Peki ya cihaz veya ürünün kendisi ile ilgili telif hakkı nasıl işliyor?

Örneğin ben Microsoft Word’ü açıp onunla ilgili eğitimler çektim diyelim ekranı kaydederek. Bu durumda Microsoft’un bana telif davası açma hakkı var mı? Çünkü onların ürünü üzerinden para kazanmış oluyorum bir nevi. Diğer yandan kendi bilgimi satmış olduğum için de telif gerektirmeyebilir gibi geliyor. Ayrıca YouTube gibi sitelerde neredeyse her türlü ürün/yazılım için video içerikleri var. Ama yine de emin olamadım bu büyük firmalar telif işiyle ‘uğraşmazlar nasılsa’ denilerek mi bu içerikler yaratılıyor yoksa firmalar gerçekten yasal olarak telif davası açamazlar mı?

Uzun oldu kusura bakmayın  Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Gizlenen 26 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Takipteyim bilgilenmek isterim bende -_-
Hayir yok verebilirsin. Yasal olarak kullanim izni verilen hersey ustune egitim videosu cekebilirsin. Ama tutup crackli bir photoshop kullanip onun ustune egitim videosu cekenezsin. Sana boyle bir durumda telif davasi acilsa eger kullanma iznin oldugunu kanitlayamazsan sorun yasarsin.

Bunun boyle olmasinin sebebi marka degerine zarar vermek isteyenlerin yasa karsisinda cezasi olmasi ornegin ferrarisi olmayan bir adam ferrari kotuleme.videosu cekerse markaya dogal olarak test bile etmedigin kullanmadigin birseyi nasil kotuleyebilitsin bu art niyet ve saldirganlik iceren bir marka dezenveksiyonu seklinde dava acma hakki taniyor

Ve dikkat etmen gereken şey böyle bişey yaparken sadece ilgili eğitim verdiğin program hakkında konusmalı ve karşılaştırma yapmamalısın. Örneğin PS eğitimi verirken ya x program daha kullanışlı dersen işin boyutu eğitimden cıkar kötülemeye girer.

BMW test videosu cekerken Mercedes daha iyi diyemezsin. Sadece BMW yi test eder sonuclarını yansıtırsın hangisinin daha iyi oldugunu değerlendirmek izleyiciye kalır, diğer mercedes videosu ile karşılaştırma yaparak karar verme şeklinde olur.
Süper.

Yine diyelim ki deneme sürümü kullandığımız içerikte belirgin bir şekilde görülüyor. Ancak crack değil, deneme sürümü.

Bu cevaba göre deneme sürümü üzerinden de içerik hazırlanabilir mi? Yoksa firma 'ben onu yalnızca ürününün testi için veriyorum' gibi bir argümanla gelebilir mi?
fatihcesko Deneme sürümü kullandığım bir program üstüne eğitim vermek dolandırıcılık olur. Net olarak dolandırıcılık olur çünkü tamını gömediğin bir programın nesini biliyorsunki eğitim verebilecek niteliktesin?
Anladım. Bu kısım garip aslında.

Mesela Windows Server 2016 için Microsoft herkese 180 günlük deneme sürümünü ücretsiz kendi sitesinden veriyor.

Dolayısıyla bunu kendi aldığım lisanslı ürün üzerinden veya deneme lisansı üzerinden yapmamın arasında bir fark yok gibi gelmişti bana. En azından sorun varsa iki durumda da olmalı gibi geliyor.

Bunun üzerine bildiğiniz bir kaynak varsa verebilir misiniz?
fatihcesko abi 3 ayda bir program üstüne eğitim vrebilecek nitelik kazanamazsın. Anlamıyorsun olayı. Her önüne gelen eğitimci olamaz bunun için bir sertifikan olması lazım.

Kalfalık belgesi olmayanın berber açamayacağı gibi.
Tamam da ben bu donanım ve yazılımları senelerdir çalıştığım firmalarda kullanıyorum zaten : )

Yani şu kısım ölçülebilir değil: Lisans alıp 3 ay sonra eğitim verseydım bir sorun olmayacaktı ilk yorumunuza göre ancak deneme sürümü ile (ki bahsettiğim deneme sürümleri 6 aylık) yaptığımda yetkinlik sorunum çıktı ortaya : )
fatihcesko 20 dakikadır uzun uzadıya yazıyordum sildim!
Senelerdir bir işte çalışıyorsan zaten crack/deneme sürümü olaylarına girmemeyi öğrenmiş olmalısın. Öğrenmediysen de etik kaygılar taşımıyorsun demektir!

Yada hepsinin dışında, yaptığın işlerdeki yazılımları da crack bir şekilde kullanıyorsun demektir ki bu felaket olurdu. Acilen etik kaygılarınızı bir kontrol edin derim :)
emresudo öncelikle bilip bilmeden böyle şeyler yazman garip.

Birincisi çalıştığım firmalar çok büyük ve onlara: Sizin cihazlar üzerinden eğitim vermek istiyorum deme gibi bir lüksüm yok. Zaten halihazırda bir şeye de girişmedim. Plan aşamasındayım.

İkincisi de deneme sürümlerini evde test amaçlı kullanıyorum evet. Kendi açtığım account'lar ile alıyorum deneme linsanslarını direkt olarak vendör'lerin sitesinden. Kendileri veriyorlar yani. Sen de gidip alabilirsin. Bahsettiğim Windows Server lisansı da 180 günlük ücretsiz olarak Microsoft'un kendisi tarafından veriliyor.

Etik olmayan kısım nedir burada?

Yazdıklarını silmen iyi olmuş.
fatihcesko

İşyerinizdeki cihazları kullanın diye bir ibare kullanmadım. Bir iş yerinde çalışmanıza rağmen, deneme lisansı veya crack ürünlerin ehemmiyetini düşünmemenizi belirtmeye çalıştım.

Ürünlerin deneme lisansları "eğitim videosu çekilsin" diye verilmez.
Test edilsin diye verilir ki sizin bunları indirip test etmenizde zaten bir sakınca bulunmuyor. Problem bunu ticari anlamda kullanmanızda :)

Etik kısmı: Deneme lisansı ile ticari eğitim videosu çekmek doğru değildir.
emresudo

öyleyse neye dayanarak böyle kaygılarım olmadığını söylüyorsun? Ticari bir faaliyetimi mi gördün deneme sürümleri ile? Ayrıca öyle bir kaygım olduğu için burada soruyorum zaten. Düşünürsen : )


Belki fazla bilmiş olduğun için insanların emin olmadığı konularda soru sorması sinirlendiriyordur seni, kim bilir... Her gördüğüne cevap vermek zorunda değilsin böyle sorunların varsa.
fatihcesko
Eğitim sertifikan varsa ve benden iyi bir öğretmen olur, öğrencilerime çok şey katabilirim bu sektörde benim gibi eğitim verebilecek yok en uzman benim diyorsan git önce yazılımı satın al sonra çek videonu.
Sen de takdir edersin ki önüne gelen eğitim videoları çektiği için gerçekten bizlere daha fazla şeyler katabilecek kişiler izlenmiyor.
emresudo dostum deneme sürümü ile eğitim videosu çekilmeyeceğini sana düşündüren nedir? Adam başka bir ortamda lisanslı bir şekilde kullanmış zaten veya kullanmamış bunun önemi yok. O işte uzmanlığı olup olmadığına da izleyici karar versin.

Bence deneme sürümü ile çekebilirsin sorun olmaz sonuçta deneme süresince üründe orijinal lisans oluyor. Gidip o kadar yüksek paralar vermene gerek yok. İçeriği tamamladıktan sonra paylaşırsan satın alıp izlemek isterim
ismailemin cevap için tesekkurler.

Aslında kafamda 5 konu var. 2'sini çoktan bitirdim. Diğerlerine devam etmeden de netleştirmek istedim boyle bir telif sorunu var mı diye.

Ilk defa boyle bir şey yaptigim icin recorder, editor programalarini bile bilmeden başladım. Haliyle telifle ilgili birçok konu da çekerken aklima geliyor. O kisimlari da internetten arastirarak ilerliyorum bir şekilde. Bu deneme surumu olayiyla ilgili bir şey bulamadigim icin burada sormustum. Biraz 'kaygiliyim' :)

Eger firewall konulariyla ilgiliysen ucretsiz link verebilirim sana. Özel mesaj atman yeterli.
Kurumsal bir firma için eğitim videosu hazırlamayacaksan yani Youtube'da içerik üreteceksen programın deneme sürümü, crack veya lisanslı olmasına kimse bakmaz.
Firma gelip hoop sen napıyorsun, lisansları göster bakalım demez.

Youtube izleyicileri de senin programı nereden nasıl temin ettiğine bakmaz. Onların bakacağı tek şey onlara neyi nasıl ve ne kadar basit anlatacağındır.

Telif konusuna gelirsek tabii ki kullanılan programa firma telif atabilir ama bunu yapmazlar. Aynı şekilde oyun firmaları da gameplay yayınlayan kanallara telif atabilir ama yapmaz çünkü bu durum firmanın yararına olan bir şey.
Sauron

şimdi aynı sitede evaluation license kullanarak eğitim veren başkalarını gördüm. Hem de benim içerik hazırlayacağım cihazın eski bir yazılım versiyonu ile. Aslında YouTube'da denemiştim bakmayı ama nedense orada büyük çoğunluk satın alınmış hardware kullandığı için tereddüte düştüm.

Bu kadar insan deneme sürümü kullandığına göre söylediğin gibi deneme sürümü kullanmakta sorun yok gibi duruyor.

çok teşekkürler cevaplar için. Tüm sorularımın yanıtlarını almış oldum : )
http://download.microsoft.com/Document.../Windows&

· You may use the software only to test, demonstrate, and internally evaluate it.
· You may not use the software in a live operating environment unless Microsoft permits you to do so under another agreement.

Evulation lisansın da "internally evaluate it" bu cümleyle ne amaçla verildiğini açıklıyor zaten.

Amacım kesinlikle köstek olmak değil, yanlış anlaşılma olsun istemem. Bir şeyler üretilmesi gerçekten çok hoşuma gider ama kitabına uygun olması gerektiğini düşünenlerdenim.
Olayın etik tarafını anlatmaya çalışıyordum lakin sanırım etik falan hikaye oldu :)

Siz videolarda deneme sürümü değil crack de kullansanız %99.8 ihtimalle birisi bunu anlayıp şikayet etmediği sürece veya ürün sahibinden bir ekip bunları kontrol etmediği sürece başınıza bir iş gelmez zaten.

Video eğitim serüveninde başarılar diliyorum, umarım istediğin şekilde videolar çekip iyi izlenmeler alırsın :)
emresudo teşekkürler Emre.

Orada 'demonstrate' kelimesi de var yanlız : ).

Onun dışında firmalar bunları gördüğü halde ses çıkarmıyorsa, 'şahsen' bir sorun görmüyorum. Benim için legal kısmı bu açıdan önemliydi.

Teşekkürler iyi dileklerin için : )

Ekleme:

Bir de şu var deneme sürümleri ile ilgili: Mesela 'you cannot use it in a live operating environment' derken kast edilen bence net olarak production'a alarak yazılımı çalıştırmak. Yani Server olarak kullanarak üzerinden para kazanmak.

Tamam benim durumumda da para kazanma olayı var ama mesela ben bir server yaratırsam buna dışarıdan kimse erişmeyecek ya da ben kimseye server servisi sağlamayacağım. Tamamen video'da demonstration amaçlı kullanılmış olacak. Yani cihazın server konfigürasyonunu 'göstermek' ve onu 'kullannıcılara açıp üretim amacı çerçevesinde kullanmak' farklı şeyler.

Zaten bu gri cümleler kafamı kurcalıyordu.
emresudo hocam niyetinde bi kötülük yok eyvallah ama lütfen burda korsan içerik tüketirken millete etikti, ahlaktı satma ya
fatihcesko server olayında söylediğin gibi yürümüyor işler serveri datacenterdan almak zorundasın ve datacenterlar bu konuda cok dikkatli.

Yurt dışı datacenterlarında hiç bir şekilde windows server üzerine lisansız microsofta ait test programı dahi kuramazsın. VDS yi bile satarken aylık senden lisans ücretini vds kirasına koyarak istiyor.

Google console a girersen orada bile detaylı görebilirsin. Sunucu oluştururken windows seçtiğinde +20 yada 30€ tam hatirlamıyorum aylık lisans bedeli koyuyor ve hangi microsoft programlarını kullanacağını belirtmen gerekior onun harici diğer tüm microsoft yazılımları aktif sunuyor sana. Farkında olmadan kurmaya calışırsan anında suspend ediliyor yada kayıtlı kredi kartından lisans ücreti çekiliyor.
allahdiyenmakarna Hocam senin de niyetinde kötülük yok eyvallah ama benim tüm dizi/film platformlarına ücretli üyeliğim var. Ama iyi yerden geldin süpersin :)
emresudo crackli program konusuna gelince bence en mantıklısı crackli kullanmak. Zaten firmalar mecburen lisanslı kullanmak zorundalar. Yoksa ilk teftişte gg olurlar ve ciddi anlamda öyle az buçuk değil fiyatlar eğer firma microsoft gibi adobe gibi tek else hele aman tanrım.

Sene 2007 ankarada bir arkadaşım reklam firması açmıştı mac os x tiger için adobe photoshop lisansı senelik o zamanın fiyatıyla 10K tlydi. Abartmıyorum sınırsız değil bir de senelik tek bilgisayar.

Denetim yapabildiği mekanlarda böyle terör estiren firmaları evdede lisanslı kullanmak lazım diye desteklerseniz ve evleride bir gün teftiş etme şansı bulurlarsa o zaman ben ne yaptım dersiniz.

Photoshop'un bu kadar ön planda olabilsenin en büyük sebebi ev kullanıcılarıdır. Herkes photoshopun ne oldugunu crackli kullanan birisinden duymuştur yada ogrenmiştir. Adobe bu kadar büyük bir firmaysa yine korsan kullanıcıların farkında olmadan yaptığı reklamla onların adobe u tekel haline getirmesiyle olmuştur.

Her tasarım bile ben photoshop biliyorum diyor. İşyerlerinde en cok phoshop kullanılıyor diye değil. Dünya genelinde korsanlar en cok photoshopu kullandıkları için. Ve onların yyaınladığı ne nasıl yapılır videoları sayesinde.

Windows keza öyle. Microsoftun bu kadar buyuk olmasını sağlayan yine korsan kullanıcılardır.

O yüzden korsan kullanım markalar içinde gayet önemli bir yerdedir.

Eğer Macosx normal bilgisayarlarada windows gibi kolay kurulabilmiş olsaydı emin olun apple microsoftu devirebilirdi. Korsana izin verenlerle vermeyenler arasındaki fark;

Microsoft'un senelik geliri ile Apple'ın senelik geliri arasındaki farklı aynıdır.

Bu örnek sadece bilgisayar teknıolojileri için geçerlidir. Apple Iphone sayesinde microsoftu yakalayıp kazanc olarak hatta geçmişitir fakat tamamen iphoneun başarısıdır bu. Dİğer tüm sektörde microsoft daha fazla kazanç sağlar.

Microsoft marka değeri 1.27 trilyon $
Apple marka değeri: 1.35 trilyon $

Microsoft 1 trilyon $'ı windows dan kazanıyor.
Apple ise 1.2 trilyon $ ı iphone dan kazanıyor. (Cihaz + appstore)
yanlış anlamadıysam Google Cloud Platform (GCP)'dan bahsediyorsunuz.

Orada 'zorundasın' kısmı bence biraz fazla. Çünkü Cloud çıkmadan önce herkes kendi DC'sinde host ediyordu server'larını zaten ki birçok büyük kurumsal firma için hâlâ bu böyle. Sadece işletme maliyeti düştüğü için yavaştan Cloud'a taşınıyorlar. Zorunluluktan değil. Maliyetler zorluyor desek daha doğru : ).



GCP kullanmanız durumda hardware'i bile Google'dan kullanmış oluyorsunuz. Haliyle her şeye para isteyecek : ). Sonuçta oturup evindeki bilgisayarda test edebileceğin şey için Google kimseye altyapı sağlamak zorunda değil. Ayrıca Google herhangi birinin gelip tamamı Google'ın kendisine alt yapısına korsan yazılım kurmasını da istemeyebilir. Yani bence mantığı bu oradaki olayın. "Ücret ödemeyeceksen Cloud'a gelme" : ).



Benim bahsettiğim olayda öncelikle lisanssız veya crack'li bir durum yok. O ikisini deneme sürümü ile yukarıdaki bir arkadaş harmanladı. Crack'li bir şey kullanmıyorum : ).



Evaluation License legal bir lisans. Kimseye Web Server servisi vermiyorsun cihazı kullanarak. Yine eğitimi alan kişi de ürünü almak isterse lisans ücreti ödemek zorunda. Firmanın yoluna taş da koymuyorsun. Yani 'göstermek' ve 'aktif kullanmak' farklı şeyler. Tabi bu benim görüşüm. %100 emin olsam bu gönderiyi hiç atmamış olurdum : ).
fatihcesko serverlar için herhangi bir deneme sürümü yok direk lisanslı almak durumundasın diye biliyorum. Ev kullanıcısı için deneme sürümü var.
Solidworks programı Türkiye'de korsan kullanımda terör estiriyor. Programları bilerek isteyerek paylaşıp, firmaları inletiyorlar resmen. Seyyar mahkeme ile geliyor herifler, anında yapıp işlemi sonrakine gidiyorlar. İşin üstadları bunlar yani.

Belki inanması güç ama birçok kişiden bu iş için stajer kılığında adam çalıştırdıklarını duydum gizli şekilde. Yani aslında gizli olarak kendi çalışanları olan birini, stajer kılığında bir şirkete veya esnaf dükkanına sokuyorlar. Bilgisayarı incelettirip anında mahkeme ile basıyorlar. Stajer elemanda primini alıyor el altından falan patlattığı şirket başına. Tabi bu son bilgiden emin değilim kaynak birinin götü olabilir.
allahdiyenmakarna stajyer kılığı derken kot pantolon - t-shirt mü? ?
fatihcesko gerçekten stajyer olarak giriyorlar şirkete, öğrencilerden seçiyorlarmış. :d
ynsckm moruk gitsene ölmiyim şimdi yine.
Nian Sith Saber » Sosyal » Öneriler
ptt nin kargo kısmına aşırı gıcık olan var mı benim gibi. bazı memurlar gerçekten gıcık oluyor sana gıcık gıcık davranıyor işinden bıkmış bi tavırla. öncesinde hatırlıyorum kendi adıma gelen kargoyu vermemişlerdi bana sırf kimliğimi yenilemedim eski tip kimlik kullanıyorum diye bu sefer de evden çıkamıyorum komşumu gönderdim verdiğim siparişi alması için vermemişler üstüne bana önerdikleri çözüm önerisi de kargonun gönderildiği yere gidip ordan bi iki işlem yapmak. kargo istanbuldan trendyoldan geldi... fazla abartıyorlar sanarsın devlet sırlarını verecekler.
Gizlenen 14 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Onu bilmem de 5 gündür kargoyu merkez şubede bekletiyorlar. Benden önce şubece okuyorlar herhalde kitabı...
Gizliliğe önem vermeleri hakkında bir şey diyemem fakat ptt kargo tam anlamıyla REZALET bir paket 10 günde nasıl gelebilir ya? Hepsijet ile bugün verdiğim sipariş ertesi gün elime ulaşıyor ama ptt kargo bir hafta boyunca sadece, dağıtıma çıkarmadan merkezde bekletiyor. Hayır yapmayacaksanız neden bulaşıyorsunuz kargo işine ve insanları mağdur ediyorsunuz. Özelleştirilerek çözüme kavuşturulabilir belki ama...
valla onubunu bilmem ama ne zaman yurtdışından bişeyler alsam allahın belaları mutlaka bi sorun çıkartlıyolar. bi gün uşak yerine urfaya gitmişti de sonra urfadan geri istanbula ordan uşağa getirip 2 haftamı çalıp üstüne 7.50tl para almışlardı
evet arkadaşlar nefretini kusmak isteyenleri buraya alıyoruz. terapi grubu gibi oldu?
Nian nolursa nolsun aras kargodan kötü olamaz ama hiç bir kurum
mehdi8544 ARAS KARGO efsanedir.Bir keresinde kargom evimin yakınındaki şubeye kadar geldi.Dedim ki gidip kendim alayım bunların getirmesi uzun sürer.Kargo şubesine gittim ve aldığım cevap şu.Beyefendi sizin kargonuz bu kargoların arasında ama şimdi bulamayız en yakın zamanda evinize göndeririz.
En yakın zaman dedikleri ise 4 gün sonra oldu.
Muazzam.
B42han ulan bi an cidden övüceksin sandım. bizde de kargo bitürlü gelmiyodu aradım şubeyi "efendim site isminden sonrası boş telefon numaranız da eksik bu yüzden ulaşamadık size" dediler sonra gittim kendim aldım kargoyu baktım paketin üstüne "evde köpek var!" yazmışlar. yahu kapıyı çalın o köpek bişey yapmıyo size
mehdi8544 arastaki adamla kanka olduk adam geliyor al furkan hadi görüşürüz diyip gidiyor ve bi kere geç geldiğini hatırlamıyorum. benim arasla sıkıntım olmadı hiç :)
Nian ya evet internette millet hep arası daha çok seviyor gibi bizim uşak şubesinde çalışanlar sıkıntılı heralde
Galiba kargo firmaları ile sorun yaşamayan tek şanslı benim :)
Dİğerlerini bilmem pek sorun yaşamadım ama aylardır SÜRAT KARGO ile uğraşıyorum. Yaklaşık 3 gün boyunca şubede gözüken kargoyu sanırım artık gelmeyecek diyip ben almak istedim. Gittiğimde şube devrediliyor yetkili kimse yok kargoları veremeyiz dediler. Müşteri hizmetlerini arıyorum bize ulaşan bir devir işlemi yok diyorlar :) Devir işlemleri tamamlandı şubeye tekrar gittim kargonuz burada yok bizi ilgilendirmez dediler pişkin pişkin. Şimdi ise kargo kayıp dilekçesi verdim bekliyorum. 4 aydır uğraşıyorum kesinlikle bu hataya bir kez daha düşmem. SÜRAT KARGO REZALETTT.
Kimliğin belli değildir ya da kendini kaybetmiştir vermezler. Ben olsam ben de vermem. Sorumluluk onda Kargo Aliye gelmiş adam Veli'ye verse sonra Ali gelip kargomu başka adama niye veriyorsunuz derse sorumluluk o adamda. Ben uğraşıcağıma alan uğraşsın diyorlar.
Bana 2016 2017 gibi yurtdışından gelen kargo için ben de bayağı uğraşmıştım ptt ile ama yapacak bir şey yok.
Türknet'e başvuru kağıdı göndermiştim PTT ile aptal herifler 4 gün sonra zarf kapatıldı diye işleme almışlar karşı tarafa da ulaşmamış gönderdiğim başvuru belgeleri kayboldu bende tekrardan MNG ile yolladım artık
mng, yurtiçi, ptt kargo istanbulda bulunduğum bölgede çok sık geldik evde yoktunuz diyip şubede bırakıyorlar paketi. Bu çok sık başıma geliyor ve buna pandemi dönemi de dahil. Küçük bir paket için toplu taşımaya binmek zorunda değilim yürümeyle yarım saat çünkü. Sanırım şubeden şubeye çalışanlarının keyfine çalışkanlığına göre değişiyor. Genel bir denetim yok malesef
Kişilikle alakalı ya merside PTT çalışanları çok guleryuzlu ama yurtiçi bıraksam kafamı gözümü kıracak gibi davranıyor kargoyu eve teslim etme zaten yok mobil subeyiz diye bir şey ezberlemisler kendi aralarında utanmasa çıkmaz ayın son çarşambası dağıtım günü diyecek İzmir'de hepsi kötüydü tamamen kişilik meselesi olduğuna inaniyorum
bence şubeyle ilgili. İstanbul'da yaşadığım semtte hem Yurtiçi Kargo hem de PTT kargo ile yıllardır hiç sorun yaşmadım. Sorun yaşamayı geçtim ışık hızında geliyor aldığım tüm ürünler :)
Yami_Chan Jedi paylaştı!
arkadaşlar birşey soracağım okul için başvuru yapıyorumda bu letter of quarantee ve letter of financial sponsorship ne oluyor googleye aratıyorumda 1 konu hakkında çok farklı şeyler çıkıyor yardımcı olabilecek varmı
Gizlenen 8 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Garanti ve sponsor mektupları.

Garanti mektubunu ilk kez duyuyorum. Bunun içeriği hakkinda bence kuruma mail atip sorun.

Sponsor mektubu da size sponsor olacak kisi financial olarak sizin adiniza gereken tüm finansal desteği sağlayacagina dair dilekçe yazip imzalayacak. Bu tarz belgelerde ne kadar cok detay varsa o kadar faydalidir. Sizin adiniz, sponsorun adi, finansal destegi karsilayacagi sure, finansal destegin icerigi, vb.detayli olarak dilekcede bulunmali. Dilekce islak imzali olmali, mumkunse kaşe veya muhur de eklenmeli. Yine ozellikle neler isteniyor bu belgede karsi kuruma sormak en dogrusu
Letter of Guarantee dediği kredi mektubu, iki ülkenin bankalarının eğer burs veren birisi varsa bu bursun devamlılığını garanti almak için karşılıklı yaptığı bir işlem diye biliyorum.
Letter of Guranantee icin asagiya ornegini ekledim. Basitce diyecek ki, bu adamin Japonyada yaptigi her seyden, orda isleyecegi suclardan, finansal durumundan ve sagligindan ben sorumluyum:
https://mofa.go.jp/j_info/vis...cation2.pdf
nebennebura çok teşekkür ederim sadece şu finansal letteri çözmek kaldı
Yami_Chan Gitmeye calistigin okulun adini ve bilgilerini verirmisin?
Yami_Chan Dil okuluymus bu :)
https://www.sg.emb-japan.go.jp/Letter_of_Sponsorship.pdf

Basliklari degistir tabii, bu mesela singapur konsolosluguna, sen hangisine basvuruyorsan ordan seyet.

Yalni, okulu arastirdin mi iyice?
nebennebura evet araştırdım okulda okuyan arkadaşım var o yardımcı oldu biraz ve bana önerdi diğer okullara göre daha ucuz ve kaliteli ayriyetten okul çalışma izni ve oturma izni çıkartıyor 1 senelik ve okul bize kendi işte buluyor dil okulu kendisi bayağı yardım sever birisi
Yami_Chan Cok guzelmis, yolun acik olsun, bol bol resim paylas o zaman Tokyodan.
nebennebura çok teşekkür ederim yardımların için çok sağol
Yukarı