Kişinin kendisini dışarıdan gelen yansımalara göre iyi veya kötü hissettiğini dile getiren Prof. Dr. Şahin kişinin hem iyi hem kötü ayrımlarını iyi yapabilmesi halinde nevrotik, yapamazsa borderline ruh halinde olacağını söyledi. Gerçeği değerlendirme yetkisinin borderline kişilik bozukluğunda yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Şahin içsel uyaranlar ile dışsal uyaranları ayırt edilebilmesi gerektiğini ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin zaman zaman dış gerçekliğe uygun davranışlar sergilemediğini dile getirdi.
Borderline kişilerin ilkel savunma sistemleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin önceden intihar girişiminde bulunan kişilerin intihar etme olasılıklarının daha fazla olduğunu belirtti. Evlilerin intihar riskinin daha fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şahin “Özellikle evli erkeklerin intihar etme ihtimalleri yüksektir. Evli kadınlarda da psikolojik rahatsızlık daha fazla görülür” diye konuştu.
Borderline kişilerde 3 düzey olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin birinci düzeyde borderline kişilerin destekleyici bir nesne ile ilişki içerisinde olduklarını söyledi. Borderline kişi karşısındaki kişiyi elinde tutmak istediğini aktaran Prof. Dr. Şahin ikinci düzeyde ise borderline kişi için nesne kaybı tehdidinin söz konusu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şahin bu evredeki kişilerde öfke, panik ve kendine zarar verme gibi belirtiler görüldüğünü dile getirdi.
“Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişiler aşırı manipülatiftir” diye konuşan Prof. Dr. Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Manüpilasyonda kullanılan 2 silah vardır. Bunlar; karşısındaki insanı yetersiz hissettirmek ve suçlu hissettirmektir. Bu kişiler karşısındaki insanı yetersiz hissettirerek kontrol altına almaya çalışırç”
Genel çerçeveyi bozanların Borderline hastalar olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin “3. düzeyde nesne yoktur. Nesneyle bağ kopmuştur. Bu durumda yapılması gereken hastayı hastaneye yatırmaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.