Yasal yol denilmiş ama şunuda belirtmek isterim. "Garanti Süresi" kelimesinin anlamı hukuken şudur. Bir marka size "Bu ürün bu süre zarfında kusursuz calışacaktır. Eğer çalışmaz ise her türlü sorumluluk bana ait." demektir.
Velakin, belirtilen süreden 1 gün sonra cihaz kendi kendine infilak da etse kullanıcının eğer kendisine bu infilak aşamasında zarar gelmediyse (başka bir malına da olabilir). Kullanıcı herhangi bir hak talep edemez.
Çünkü garanti süresini ürünü almadan önce biliyor, onaylıyor ve ona göre satın alıyor. O yüzden olabildiğince uzun garanti süresine sahip ürün almakta yarar var.
Garanti süreleri markalar rekabetine göre değişiyor. Örneğin çamaşır makinelerinde 10 yıla kadar çıkabilir. Alıcılar ülkelerde birlikte hareket edip 2 senelik garanti süresine sahip elektronik alet almadıklarında firmalar satış yapabilmek için bu süresi 5 seneye kadar cıkarırlar. Bizim ülkemizde önceden en az 4 sene garanti veriliyordu. Global düzende 2 sene garanti veriliyor diye bizimkilerde hemen 2 seneye geçti ve alıcılar buna ses çıkarmadı.
Garanti süresi 2 seneye düşünce hemen türk markaları piyasada oluşmaya başladı. Çünkü aslında marka olarak karşıladıkları birşey yok. Zaten parçaların garanti süresi global düzende 2 sene. Sizin parçanız bu sürede arızalanırsa onlarda sizden alıp ürünü nerden temin ediyorlarsa parça bazında oraya gonderip değişimini sağlayıp size geri gönderiyorlar.
Bu yüzden türk markaları coğaldı bilgisayar sektöründe. Gerçek anlamda kendi üretimini yapan markalar örneğin beyaz eşyada KOÇ grubunun ürünlerine bakın en az 5 sene garanti kapsamındadır.