Kaydol
Giriş

voldemoort

S****** E*****
Jedi
Batman
Ocak 2021
"Hayat;siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir"
En son medyalar tümü
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
İstatistikler
Diziler detay
T. Süre
T. Bölüm
216 / 240
Filmler
T. Süre
2g 18sa
T. Film
18 / 59
 
En çok dinlediği şarkılar
Son dinlediği şarkılar
Cevapladığı yorumlar
voldemoort Jedi paylaştı!
Merhaba arkadaşlar sizlere sorum var. İngilizce öğrenmek istiyorum ben sizce nerden başlayıp nasıl bitirmeliyim /: ??
Gizlenen 21 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Daha önce Türkçesini okuduğun kolay kitapları İngilizce olarak yeniden okuyabilirsin boş zamanlarında. Ne anlatıldığını bildiğin için olayları takip etmekte zorlanmazsın ve öğreneceğin yeni kelimeleri cümle içerisinde görmek, direkt olarak ezberlemeye çalışmanktan daha yararlı. Nasıl bitirmeliyim konusuna gelince.. Bitirmemelisin. Türkçe için de geçerli, diller konusunda kendini her daim geliştirebilirsin.
StarChild ilk defa böyle bir öneri aldım bu arada bitirmekten kastım unutmamam gereken en son özellik gibi vs tesekkurler:)
Udemy'den kurs alabilirsin
Temelini attıktan sonra müzik dinlemek dilini ilerletebilir. Şarkı sözlerinden yeni kelimelere ulaşabilir, telaffuzlarını daha kolay öğrenebilirsin. Ayrıca sürekli üstüne ekle derim. Dil, bitirilebilecek bir şey değil.
melaniella evet öyle tabi ama günlük konusma dilini öğrensem yeter bence
Maalesef bir dilin gramerini öğrenmeden öyle müzik dinleyerek, film izleyerek falan o dili öğrenemezsin. Belli bir yatkınlık edinirsin sadece. Bu gramer öğrenme işi de defter kitapla oluyor.
Omeralicadrc yogun islerim var biterse zevkle çalşrm
Önce busu ile gramer su gibi içilecek
Sonra udemyde son nokta konulacak bu ikisini yaptın mı zaten dizi film müzik bunlar sayesinde ingilizce hiç unutulmuyor ama öyle pat diye olmaz maalesef en az 1- 1.5 yıl lazım ya da ben salağım anca oldu :(
Memrise uygulamasını tavsiye ederim. Dil olarak kelimeleri hafızanda tutan bir pratiği var. Gezi seviyesinde bir öğretimi var. Ha daha ciddi diyorsan bilemem.
İlk önce dilbilgisini halletmelisin YouTube'den dilbilgisiyle ilgili çok fazla kanal var izle ve not al sürekli sonra busuu ve ankidroid uygulaması ile bunları pekiştir. Bunları yaptıktan sonra her gün 30 dakika okuma 30 yazma 30 dakika dinleme 30 dakika hem dinleme ve altyazıları takip et(çift altyazılı bulursan öyle izle bulamazsan dirket ingilizce altyazılı) ve 30 dakikalık memrise diye bir uygulama var kelime için acayip yardımı dokunur bunları yap belli bir süre sonra kendine inanamazsın. Önerim tüm bunları günü bölerek yap art arda yapma mesala sabah okuma öğlen kelime akşam dinleme gibi.
Dile sürekli maruz kalmak en iyi yöntemdir.

Kullandığınız program, telefon, tablet, PC vb. İngilizce veya herhangi bir dilde kullanmak.

Hiçbir suretle dizi, film ve belgeselleri dublajlı izlememek.

Yabancı arkadaş edinmek, sürekli etkileşim halinde olmak oldukça yararlı, hem konuşma hem yazma açısından.

Bilmediğin kelimeleri bulup gündelik hayatında kullanmak. (Özellikle phrasal verbleri bilmek. Örnek "I'm feeling bad yerine I'm coming down" demek şeklinde.)

Imkanın varsa dilin konuşulduğu ülkeye gitmek. (İlk maddede belirttiğim gibi dile direkt maruz kalmak öğrenmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır, bizim geri zekalı eğitim sistemi ilk okuldan beri İngilizce öğretiyor sözde ama adam üniversiteye gelmiş konuş diyor öğretmen çocukta tık yok. Demek istediğim konuşmaya önem ver, ne kadar bilirsen bil karşılıklı sohbet edemeyeceksen bir anlamı yok.)

En önemlisi yanlış yapmaktan veya konuşmaktan çekinme, emeklemeden koşamazsın.
Kendiliğinden bir şey öğrenmek istiyorsan önce heves duymalısın işi sıkıcı hale getirirsen öğrenemezsin o yüzden neyden keyif alıyorsan ingilizcesini çevir, Sevdiğin yabancı müzikler, diziler filmler bunları ingilizce dinleyip izleyemeye başla öğrenmeye çalış derim. Bir de yabancı olan ilgini çeker her türlü kaynağada bakabilirsin sevdiğin oyunların forum sayfalarında adamlar ne yazmış diye merak edip çevirirsen sokak diline de hakim olabilirsin.
Sempatisyen "I'm feeling bad yerine I'm coming down" demek şeklinde
İngilizcede böyle bir phrasal mı var dostum
Arkadaşlar önerileriniz için tesekkur ederim elbet yararı olacaktır
voldemoort Dualingo isimli bir program var hem app olarak hem bilgisayarda şahsen 1 aydır falan kullanıyorum fena değil gibi sahibinden de 20 liraya yıllık pre satılıyor onla iyi gidiyor. Yinede almadan beleş sürümü deneyimle :D
İlk önce kuralları öğren was/were will can should cümle yapısı vs. daha sonra bunları kullanmaya çalış. Bunu yaparken ben müzik dinleyip sözlerini çeviriyordum bu sayede bilmediğin kelimeleri öğreniyorsun ve nasıl telaffuz edildiğini duyuyorsun. Müzik olayı en güzel olay çünkü max 20 cümleden oluşan 3-4dklık müziği onlarca kez dinleyebilir ve ezberleyebilirsin. Bu sayede kelimeler aklında kalıyor ve ileride cümle kuracağın zaman " aa bu cümle böyleydi" diye hatırlayıp kurmanı kolaylaştırıyor. Bir süre sonra kendini yeterli hissedersen daha önceden izlediğin bir diziyi tekrar izle. Ben bunu How i met your mother'da uyguladım ve diziyi izlerken başka işlerle meşgul olmaya çalıştım. Bu sayede günlük konuşmadan konusu olan bir diziye geçiyorsun ve çeviri yapmana gerek yok çünkü altyazısı var. Bu süreçte yeni kelimeler öğrenip kulağın ingilizce duymaya alışıyor. Son adım olarak yabancı birisiyle konuşmaya çalış ve bu kişinin anadilinin ingilizce olmamasına özen göster ama ingilizce seviyesi iyi olsun. Bu sayede konuşma dilin gelişiyor ve gerisi zaman.

Türkçe müziği pek sevmediğim ve oyunları hep ingilizce oynadığım için bu sistem bende çok işe yaradı. Telefonunu ingilizce yap kesinlikle işe yarıyor güven. Kısacası kendine içinde ingilizce olan bir hayat kur.

Kitap okumak geliştirir elbet ama ben kitap okumayı sevmeyen birisiyim. Cidden sevdiğim kitapları ingilizce okumaya çalıştım fakat bilmiyorsun yok yani kelimeyi anında çeviremiyorsun yok kitabı bırak telefonu aç çeviriyi aç kelimeyi gir çevir tamam başarılı. 2 cümle sonra tekrar bir kelime çıkıyor tekrar tüm işlemi yap. Düzeyi düşük kitap okumak ise seni yavaşlatır ve ingilizceden uzaklaştırır.
jaxtellerr Evet, "I'm coming down with something." demek bir hastalığı veya hissi belirtebilir. Buraya yazacağına anlamına baksaydın ikimizin vaktini de harcamazdın.
Voscreen'den dinleme/anlama pratiğini geliştirebilirsin
LindThore baya mantklı bence cok sagol
Birkaç ay önce bir arkadaş aynı şekilde yazmıştı sosyale. Postu bulamadım ama allahtan save almışım yazdıklarımı.
Şöyle buyur canım:

İlk başta öğrenmen gereken ve çalışman gereken ders kısmı var. Bunları hallettikten sonra da okuma, dinleme ve yazma, konuşma hususunda kendini geliştirmen gerekir. Bu işin ne yazık ki bir iksiri yok. Böyle içip de sabahına İngilizce bilerek uyanamıyoruz. O yüzden oturup başına halletmen gerekiyor. Ben şöyle bir yol izlemeni tavsiye ederim:

1- İngilizce'nin gramerini öğren. Kuralları bilmeden bu iş olmaz.
YDSpublishing gibi yayınevlerinin kaynaklarından faydalanabilirsin. (Tek başına bir öğreten olmadan çalıştığını varsayıyorum.)
Tabii ki de ekstrem "will have been", "had been doing" şeklindeki future perfect, past perfect contunious gibi konulardan/tenselerden değil de daha basitlerinden bahsediyorum. O kadar ileri seviyeyi bazı şeyleri hallettikten sonra öğrensen daha iyi olur bence. Adjective clauses, noun clauses, as if, conditionals gibi konulara kadar gelmen ilk başlarda yeterli olacaktır.

2- Gramer öğrenirken en basit kelimelerden başlayarak bir yandan da kelime dağarcığını genişlet.
İnternette seviyene uygun kelimeleri rahatlıkla bulabilirsin. Kelimeleri öğrenirken nasıl telaffuz edildiklerini de öğrenmen gerekmekte. Bu çok önemli bir konu, sakın atlama.

3- Bu kelimeleri ve gramer kurallarını seviyene uygun İngilizce kitapları okuyarak pratiğe dök.
İnternette tonla pdf var. Penguin Books, Oxford vs gibi yayıncıların kitaplarının pdflerini bulup okuyabilirsin. Zaten her kitabın seviyesi kapağında belirtiliyor. Ayrıca okumak seni dinlemeye ve konuşmaya hazırlayacak, ileride işini kolaylaştıracaktır.

4- Gelelim asıl konuya, İngilizceyi kullanmaya. Tüm bunları yaparken İngilizce yazı yazarak öğrendiklerini kullanman lazım.
Türkiye'deki çoğu insanın ağzına pelesenk olmuş bir laf vardır: Anlıyorum ama konuşamıyorum. Bunu aşmak için konuşma ve yazma pratiğinin yapılması elzemdir. Ama konuşmak daha zor, yazmak daha kolaydır. Yazmak konuşmaya göre başlangıç için daha uygun bence. Yazmak seni konuşmaya hazırlayacaktır aslında. Öncesinde yazmayı halletmek daha zor olan konuşma konusunda yükünü hafifletecek ve işini kolaylaştıracaktır. Ayrıca konuşma pratiği yapacak insan bulmak da zor maalesef. Ve nasıl yazma pratiği yapabilirim diye sorarsan da İngilizce günlük tutmak ile başlayıp ilerlemeni tavsiye ederim.

Artık bir yerlere vardıysan işin zorlaşacak. Eğer akıcı ve doğru bir şekilde kitap okuyabilmeye, okurken ne okuduğunu anlamaya başladıysan (bilmediğin ekstrem kelimeler hariç), gündelik hayatta kullanılan ortak ve genel kelimelerin hepsine hakimsen (İngilizce'de en sık kullanılan 1000 kelime diye google'da aratabilirsin) ve güzel, doğru cümlelerle hızlı bir şekilde yazı yazabilmeye başladıysan artık bundan sonraki adımlar biraz değişecek.

5- Artık grameri ileri bir seviyeye taşımamız gerekiyor. Karmaşık, zor, advanced gramer kurallarını öğrenmen lazım. Karmaşık, iç içe geçmiş gibi duran tenseleri, en hard kalıpları bile halletmen gerekecek. Kısacası artık grameri ileri bir seviyeye taşıyıp her şeyiyle öğrenmen lazım.

6- Bunu yaparken artık çok kullanılmayan nadir kelimeleri ve phrasal verbs, prepositions gibi mantığı olmayan kelime kalıplarını öğrenip yalayıp yutman gerekecek.

7- Artık uzun ve zor hikayeleri, romanları; essayleri, makaleleri okumaya başlaman lazım. Bunlar yukarıdaki iki adımda öğrendiklerine de aşina olmanı sağlayacaktır.

8- Yazma konusunu da ilerletmezsek olmaz tabii ki. Artık essayler, komplike yazılar yazman lazım. Tabii ki de bunu yaparken kuracağın cümleler de öğrendiklerinle aynı seviyede olmalı. Yani kolaya kaçmak yok. Essay nasıl yazılır diye google'da aratarak neler yapman gerektiğini öğrenebilirsin. Yazılarını güzelleştirecek ileri seviye bağlaçları vs de öğrenip kullanmayı unutma.

9- Gelelim İngilizce'nin en zor kısımlarından, bana göre en zoru hatta, biri olan dinlemeye. Artık kulağın ana dili İngilizce olan ya da native'e yakın bir seviyede iyi bir şekilde ikinci dil olarak İngilizce konuşan birinin konuşmasına aşina olmak zorunda. Bunu nasıl mı yaparsın? Önce İngilizce altyazılı filmler ve diziler izlemeye başlayacaksın. Sonrasında ise yavaş yavaş altyazıdan tamamen kurtulmaya çalışacaksın. Türkçe altyazı ile bunu yapmaya çalışma çünkü faydası çok az oluyor. YouTube'da tonlarca İngilizce video var. O kanalları bul, takip et. Zorlansan da anlamaya çalışacaksın, gerekirse hızını yavaşlatıp izleyeceksin. Artık biraz aşina olduğundaysa İngilizce podcastler dinleyeceksin. Podcastlerin faydası çok büyük.

10- Şimdi ise belki de en önemli olaya geldik: konuşmak. Bu gerçekten zor çünkü konuşacak insan bulmak bile başlı başına ayrı bir olay. Çok şükür ki Cambly gibi uygulamalar var ve pahalı da olsa bu fırsatı yakalıyorsun. Ya da yabancı forumlara girip insanlarla tanışıp onlarla bir şekilde muhabbet etme şansı da bulabilirsin. Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsan turistlerle arkadaşlık kurmaya çalışmanı tavsiye ederim. Ama bunları yaparken dikkatli ol, kimin ne olduğu çok belli olmuyor. Konuşma pratiği yapacak elemanı da bulduktan sonra artık öğrendiklerini tam manasıyla kullanmanın tam zamanı. Pratik yapacak eleman bulamadıysan da gerekirse kendi kendine konuş ama bu pratiği yap. Sunumlar hazırlayıp kamera karşısında İngilizce bir şekilde sanki birine anlatırmış gibi sunabilirsin. Sonrasında ise videoyu izler hatalarını tespit edersin. Zamanında yaptığın okumaların, yazmaların çok faydası olduğunu da göreceksin.

1., 2., 3. ve 4. adımları eş zamanlı, 5., 6., 7., 8., 9. ve 10. adımları da eş zamanlı yapmanı tavsiye ederim. Yani gramerini ileri seviyeye taşımaya başlarken bir yandan dinleme ve konuşma yapmaya da başlaman lazım. Ki öğrendiklerini kullanıp sağlamlaştırasın.

Birkaç tadımlık tavsiye verecek olursam:

a) Duyduğun, okuduğun, herhangi bir şekilde karşına çıkan bilmediğin her bir kelimeyi önce öğren ve sonra hemen bir yere yaz. Bunları belirli aralıklarla gözden geçirip tekrar et. Ayrıca hem bu kelimeleri hem de normal öğrenme aşamasında öğrendiğin kelimeleri öğrenirken cümle içerisinde kullanmaya, kendine böyle örnekler vermeye çalış. Bu sayede daha çok aklında kalacaktır.

b) İngilizce bilen, İngilizce öğreten birini buldun mu yapış yakasına. Ona anlamadığın yerleri sor, essaylerini okutmaya çalış, belki biraz konuşma pratiği yapmaya çalış, tavsiyeler iste. Ayaküstü 5-10 dakika konuşsanız bile faydası olacaktır.

c) Sakın azmini kaybetme. İşin sonunda kendine çok kaliteli bir skill katmış olacaksın.

Benim aklıma gelenler ve verebileceğim tavsiyeler bunlar. Belki unuttuğum, yanlış tavsiye ettiğim yerler vardır. Mutlaka benden başkalarına, bu dili öğreten, işin uzmanı insanlara da sor. Öteki arkadaşlar kendilerine ters düşen yerler varsa, eklemek istedikleri varsa çekinmesinler.
simurgan Arkadaşa YDS Publishing dışında tamamen katılıyorum.

*YDS Publishing ve Benzeri Kurslar Neden Kötü?*

Üniversite sınavına çalışırken okulda YDS kullanıyordu hocalar, gram bir şey öğrenmedim. (Kitap hatalar ve saçmalıklarla dolu, çok kolay bir konuyu bile anlamak çok zor.)

YDS'nin kursuna gittim 1 yıl boyunca, kurs ve kitap alımı olarak çok pahalı öğretim açısından 0.

YDS'de çalışan kişilerin çoğu copy-paste yapıyor kitap yazarken, öğretmenlere ve öğrencilere önem sıfır. (Şuan kendi yerini açmış bir öğretmenimden duyduğumu söylüyorum, YDS kendisine kitap yazdırmak istemiş reddetmiş neden mi? çünkü kitabı yazan o parayı harcayan kişiler patronlar.)

YDS, size konuşmayı öğretmez, ingilizcede öğretmez adam akıllı.

*Kısacası YDS = Eğitimdeki reklam şirketi* diyebiliriz. Havalı ve öğretici görünürler ama sadece görünümde kalır.

YDS'ye ve benzer kurslara olan nefretimi döktüğüme göre kendimi daha rahat hissediyorum. Kursuna gitmeyin, kitaplarını da almayın hem pişman olur hem de paranız elden gider.
.
.
Bunun yerine ders-öğrenme, konuşma, yazma, yabancı hocaları ve clubları (havadan sudan konuşabileceğiniz bir ortamı) olan bir kursa gidin. YDS tarzı kurslara gitmeyin, bir şey öğrenemezsiniz.
simurgan çok açıklayıcı oldu tesekkur ederim ilginiz için.
Sempatisyen normal bir şekilde sordum kardeşim boşa laf atma. normal bir şekil sormasam hakaret eklerdim cümlenin içine. bugünde birşey öğrendik eyv
hortlatmış oluyorum ama bugün karşıma bir video çıktı. aklıma geldi burada da paylaşıyorum.
voldemoort Jedi paylaştı!
Bugün üye oldum arkadaşım bahsettiği zaman inanmamıştım gercekten de kaliteli içeriklerin bulunduğu mükemmel bir site
Gizlenen 22 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Evet site gerçekten harika ama lütfen SSS'yi (bkz. www.zqwqz.org/sss) okumadan geçmeyin ki bu mükemmel mecradaki yaşam süreniz dolmasın. Hoş aksi takdirde Helva Tayfa'yı memnun etmiş olursunuz ?? İyi eğlenceler
voldemoort hoşgeldin sayın yeni üye. Burası tam senlik merak etme. benim davetlimsin kurallara dikkat et aman.
Hoşgeldin hacım
mehmet_bngl biri helva mı dedi? ağzımın suyu aktı da
Hoş geldin helvatayfa'ya yem olma aman diyim :)
mehmet_bngl böyle ayrıştırıcı bir isim hoş mu ama? :)
Hoşgeldin "biz adını anmayız"
hoşgeldin, dikkatli ol :)
hoş geldiniz. Dikkatli ol ve kuralları oku yoksa helvanı kavururlar.
mehmet_bngl güzel güzel severiz helva :)
Şimdi kendimi siteye yeni gelmiş bi stormtrooper olarak düşünüyorum. Site güzel ama işleyişi hakkında pek bilgim yok.
Sosyal bölüme ''Yeni geldim, site çok hoş'' gibisinden bişi diyorum sonra hop yorumlar geliyor. Yorumların içeriği şu şekilde:
Helva, Helva Kavurmak, Helva, Hoşgeldin, Helva, Helva Tayfa. Nası hoş demi
denizcinar ne?!?!?!?! helva mı? nerde?
Hoşgeldin seni davet eden kişiyi seviyorsan s.s.s kısmındaki kurallara aman dikkat
Hoşgeldin, herkes bi şeyler yazmış şimdi diyorsundur bunlar ne diyor :D Sosyal bölümüne siteyle alakalı soru sormazsan ölmezsin onun yerıne yardım bölümüne bak ( https://zqwqz.org/sss/ ) bulamadın mı yardım bölümünün en aşağısında yorum kısmı var oraya sor sorunu ( https://zqwqz.org/sss/#diger ) :) :) :)
adam soru sormamış, sadece site hakkında söylemek istediklerini dile getirmiş
mehmet_bngl Almithara XD
denizcinar " Where is hareket ? There is bereket! " tamamen biz helvamızdayız XD
Erkisan Uyarmak istedim sadece ya boşluğuna gelip sormasın diye ölmesin boşuna :D
h.buldum arkadaşlar helvadan haberim var ben masum bir film avcısıyım size verecek helvam yok.d
Beyler bayanlar ve özellikle helvatayfa neferleri siz napmıssınız böyle ya ahaha kilitli sandığımdan el emeği göz nuru özel davetiyemle davet ettiğim arkadaşı helvaya boğmuşsunuz merak etmeyin iyice tembihledim size bize helva çıkmaz bu arkadaştan. o tabakları yavaşça yere bırakın.
voldemoort

Hayat felsefendeki o sozu soyleyen Allen Saunders yalniz :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Allen_Saunders
öncelikle hoşgeldin. helvatayfa şuan ağızları sulanmış bir şekilde seni stalklıyor. onları sevindirmemek için (bende o kadrodayım) lütfen S.S.S kısmını okumayı unutma. iyi eğlenceler :)
nebennebura seneler önce araştırdım kaynaklarda John Lennon diye geciyordu ayrıntılı baktım simdi evet bu sözü şarkısında kullanmış john bey onun olmadığı sonradan anlaşılmış tesekkurler:))
nebennebura abi bu söze hemen hemen herkes john lenon'u kaynak gösteriyor tüm sitelerde de öyle yazıyor ama doğrusu senin de yazdığın gibi 1957 de readers digest dergisindeki bir makalede allen saunders kullanıyor
Kellen her an gidebilir öyle bir hava var sende. Temkinli ol dostum
pisqoloq Jedi Margrave paylaştı!
İyi satranç bilen arkadaşlar size bir sorum olacak. Bu gün arkadaşımla öylesine bir satranç oynadık ve en sonda oyun pat nedeniyle berabere olarak bitti. Ancak benim bilmediğim konu neden pat olarak bittiği. Bu kuralı bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim.

"Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır."

Ancak bu durumda mat oluyor, ama şah olmadığı için mi berabere bitiyor?

Kayıt:
https://www.chess.com/live/game/6262180936
Gizlenen 19 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
rakibin tek şahı kaldığında belirli hamle sayı hakkın olur o hamle sayısında mat edemezsen berabere biter.
Tam olarak emin olmamakla birlikte herhangi bir tarafta sadece şah kalırsa diğer tarafın oyunu 16 hamlede kazanması gerekiyor kazanamaz da berabere biter diye biliyorum
mehmet_bngl doru knk bu 16 hamle olayı resmi maçlarda falan geçerli değilmiş

Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır. Genellikle oyun sonunda, taş sayısı rakibinden az olan oyuncu oyunu kaybetmemek için oyunu pata bırakmanın yollarını arar. Buymuş
Anladığım kadarıyla rakip şah çekip mat edecekken bunu yapamadı sıra sende oynayacak yerin kalmadı ama adam şah çekmedi bu durumda oyun mat olarak bitmiyor da pat olarak bitiyor galiba yani berabere
Beyazın hamlesinden önce(h6 piyon sürüşü) sıra siyahta ancak şahını herhangi bir yere oynatamıyor ve oynatacak başka bir taşı da yok. Herhangi bir taş tarafından da tehdit edilmediğinden(şah çekilmemiş) sonuç berabere. Eğer beyazın son hamlesiyle(h6 piyon sürüşü) şah çekilmiş olsaydı mat olmuştu. 50 hamle kuralı farklı durumlarda geçerli.
NightMare021 oyundaki hamlelere baktım ne 50 ne de 16 hamle olayından dolayıymış hahaha ViciousCircle çok güzel açıklamış. Bazen derinlere bakmak hiç iyi değil galiba
mehmet_bngl ah be düzenleyip aynı şeyi yazmıştım geciktim
Evet videoda anlatıyor, Şah taşının şah durumu olmadığı halde hareket edecek yeri yoksa ve hareket ettirebileceği başka taşı da yoksa o zaman pat yani berabere oluyormuş. O yüzden şah mat diyorlar sanıyorum hem şah durumu olacak hem mat durumu olacak.
"beraberliğin" birçok sebebi vardır aslında, pat da o sebeplerden biri. senin chess.com'dan verdiğin örnekten yola çıkarsak; matın isminin aslında "şah"-mat olmasından da kaynaklı, eğer oyunda şaha "şah çekilmeden" şahın kaçabileceği bir kare bırakılmazsa işte biz buna pat diyoruz. yukarıda da arkadaşların da değindiği gibi beraberlik pozisyonları; taş yetersizliği konumlarında (örn: şah-şah kalmak ya da bir at/fil kalmak mat etmeye yetmez.), rakibin tek şahının kalması durumunda 50 hamle geçildiğinde ya da aynı pozisyonun 3 kere tekrarında gerçekleşebilir. ya da bildiğimiz anlaşmalı beraberlik de söz konusu.

sorduğundan biraz fazla şey söyledim ama umarım yardımcı olabilmişimdir :)
itfeelslikehell dostum sana şah çekmemiş senin de yapacak hamlen kalmamış o yüzden pat bitmiş şah çekseydi ve gidecek bir yerin olmasaydı mat olurdu ama şah çekmediği için pat olmuş
hanniballecter evet evet ben de bundan bahsetmiştim :)
Lan bu durumda nasıl şah olsun piyonla bişey yapmamışsın ki siyah şah hareket edemiyor beyazlarda şah çekmemiş bu kadar basit olay dur bi daha bakim bi

Aynen bak siyah atı yediğin zaman şah çektiğinde mat olsaydı mattı işte ama siyahların tek taşı kalmış ve oyun oynayamıyor. Temel kural
Bir tarafın isterse bütün piyon kale vs. duruyor olsun. Senin her şeyin kaybedilmiş olsun. Sana şah çekmeden hareket imkanı vermeyecek bir hamle yaptığında oyun pata düşer. Ezici üstünlüğe sahipken gaza gelip düşünmeden yapılan hamleler böyle bir durum oluşturup kazanacağınız puanı kazanamamanıza sebep olur.(Chess.com ve Lichess gibi uygulamalarda.)
bu kadar satranç-sever varken biz niye turnuvalarda max 7-8 kişi oluyoruz :(
Bu oyundaki beraberlik ne 16 hamle sayısı ne de 50 hamle kuralından geliyor. Rakip oyuncunun sadece şahı kalmışsa veya varsa bile şah dışında hamle yapabileceği bir taşı yoksa (mesela piyonu vardır ama önü kapalı olduğu için hareket edemiyordur bu durumda pasiftir) ne diyorduk şah dışinda hamle yapabilecegi bir taşı yoksa ve bu şah rakip tarafından tehdit edilmediği durumda hareket edebileceği uygun bir kare yoksa pat olur. Eğer irda tehdit edilirse ve kaçacak yer yoksa zaten bu mat olur ama bunda şu önemli tehdit edilmediği halde kacacağı yer yok.

Burda iş önde olan tarafa kalıyor sen rakibin şahına o tek karelik kaçış iznini vereceksin yoksa elindeki oyunu pata düşürürsün. Sonra ah vah edersin.
denizcinar yap bir turnuva bu sefer ben de varım
denizcinar harbiden ya bu ne böyle gelin abi şu turnuvalara
abi bu turnuvalar siteye özgü mü yapılıyor katılmayı isterim
denizcinar Orada çok oynuyorum az önce lichess adını verdiğim yorumu göremedim. Turnuvaya katılmak istiyorum, beni de eklerseniz sevinirim.
onusenbillijean olunca zaten sosyalde post açıyoruz, herkese açık yani
hamle sayısı ile bir ilgisi yok sınır olarak süre var çünkü şah ,şaha yaklaşamaz öncelikle bunu bilmen lazım diğer kareleri de piyon tuttuğu için şahın hamlesi kalmıyor mat etmek için şah çekmeyi dene;)
[Satranç Ustası]
Yukarı