Kaydol
Giriş

Ufukdn1

Ufuk Darçın
Stormtrooper
Bartın
Şubat 2024
Henüz bize kendisinden bahsetmemiş...
En son medyalar tümü
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
Beğendiği gönderiler
Officer_K Jedi Warrior » Sosyal » Genel
Herkese selam arkadaşlar, sizce son yıllara damga vuran teknolojik gelişme nedir? Ben chatgpt gibi platformlar olduğunu düşünüyorum. Tuşlu telefonlardan dokunmatiğe geçtik ya, yaşlı amcalar teyzeler çok şaşırıyor. Ben belki onların yüz katı kadar şaşırıyorum ve ne zaman aklıma gelse hayret ediyorum. Eskiden soru sormak için tenefüslerde hoca kovalardık, şimdi ne yazarsan yaz ister ders olsun ister başka bir şey anında bir sürü çözüm buluyor. Mükemmel bir şey bu ya.

Gelecekte merak ettiğim birkaç şey var. Bildiğim kadarıyla makine öğrenmesi bir sürü veri ile besleyerek gerçekleşiyor. Bir kadın ile bir erkeğin görüntüsünden makinenin hangisinin kadın hangisinin erkek olduğunu ayırt etmesi için bir sürü kadın ve erkek resmi ile sistemi beslemek gerekiyor. Acaba ileride bu yöntem dışında makine öğrenebilir mi? Gerçi biz de böyle öğreniyoruz çevremizdeki beslendiğimiz verilerden çıkarım yapıyoruz. Saçma bir soru belki ama acaba ileride ne olacak bununla alakalı merak ediyorum.

ilkerozalp ek olarak şunu söyleyeyim sen söyleyince aklıma geldi. Sıfır hata yapan bir yapay zeka olacak mı acaba 1.000.000 örnek ile beslersin 1.000.001 inci durumu görmemiştir hatalı bir sonuç verir. Sanki imkansızmış gibi geliyor bu.

Literatüre hakim değilim hatalı bir şey söylediysem affola.
Gizlenen 16 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Teknolojide gelişme diyebilirsek sadece yapay zeka var ama oda hatalı olabiliyor, günümüze baktığımızda işlemciler ve yapay zeka diyebiliriz, telefonlardaki teknoloji aynı sayılır, senelerdir takip ediyorum büyük çapta birşey göremedim yapay zeka haricinde, hatasız kul olmaz, yapay zekada aynı :D
Sorunuza cevap vermeyeceğim ama konuda bahsi geçen yapay zeka ile görüşümü yazmak isterim.

-yapay zeka yazıya gecen insan fikri kadar güçlüdür. Günümüze kadar geçen tüm insanların yazıya aktarabildiği bilgi kadar.
bu fikirler oluşması için insanların çok büyük zorluklara karşı bir şeyler üretme zorunluluğu vardı.
bilgiye erişim bu kadar kolay olunca üretme ve fikir oluşturma hızlı bir düşüşe gececek

yapay zekayı besleyen datalar artık yine yapay zekanın oluşturduğu bilgiler olacak. Çünkü insan bir fikir üretme eylemi hızla düşecek ve muhtemelen burada bir kısır döngü oluşturacak.
Hızlı bir çağa gececeğiz ama o çağdan çıkmamız için yine bir zorlukları aşmamız gerekecek. İnsan beyni temel bilgi üretme ihtiyaçlarında bu kadar tembel olunca muhtemelen gelişememiş beyinler o üretimi pek kolay yapamayacak.
Hayallerinizi yıkmak istemezdim ama yapay zeka sanıldığı gibi insanlık için bir buff değil tam tersi nerf'dir. Milyonlarca veri arasından 1 saniye altında sonucu getirebilmenin çok büyük bir enerji malilyeti vardır.

Google verilerine göre yapay zeka sistemi devreye girdiğinden bu yana dünya çapında kendine ait veri merkezlerinde enerji kullanımı %80 oranında arttığını bununda karbon salınımını %50 oranında artırdığını paylaştı. Yeşil enerji ile karşılayabildikleri miktar sadece %30'muş.

Yine gelecek planlamasına göre 2030 yılında dünya üzerinde yapay zekanın tüketeceği enerji %6.6 olarak hesaplanmış. Bu çok büyük bir değer. Kısa zaman diliminde bunu karşılayabilecek bir yeşil enerji bulunamazsa (teknoloji üretilemezse) son 100 yılda içten yanmalı motorların dünyaya verdiği zarardan daha fazlasını vereceği bu sebeple de getirdiği yarardan çok verdiği zararın ön plana çıkacağı tartışılıyor.

Aynı sebepten öncü firmalar (chatgpt, vs) bir çok özelliğini pro adı altında abonelik ile çalışan sisteme dönmeye başladı. Her geçen gün yeni eklenen veriler ile katlanan enerji harcamı bir müddet sonra karşılanamaz boyuta geleceği için çıkmaz bir noktaya gireceği düşünülüyor.

İşin özü yapay zeka geleceği olmayan bir heves gibi duruyor.

Dipnot: Kullanım istatistikleri incelendiğinde dünyaya verilen bu zararın karşısında alınan yarara bakıldığında sorgulanan verilerde insanlığın %99.99'ı gereksiz saçma sapan insanlığa bir yararı olmayacak sorularla yapay zeka sistemini meşgul ettiği görülüyor. Herhangi bir yapay zekaya sordugunuz her bir sorunun bir enerji karşılığı var. "Mor renginde sıçabilmenin mümkünatı var mıdır?" sorusunu sorarken iki kez düşünmeniz gerektiğini unutmayın.
Vader Bu konuyla alakalı fikirlerinizi soluksuz bir şekilde okudum, daha da varsa okumayı çok isterim abi. Özellikle bilgisayar mühendisi arkadaşların bu konu hakkındaki fikirlerini çok merak ediyorum. Şirketlerin dünyaya bu hizmeti açması, bu kadar paranın riske atılması çok cesur bir karar bence. Niye açtılar onu da merak ediyorum. Herhalde insanlık tarihinde enerji kadar başımıza bela olan başka bir şey yok maalesef :(

Bu konuyla alakalı merak ettiğim bir sürü konu var aslında. Yapay zekanın bilinç kazanması, benlik kavramının oluşması vs.. ama bunlar da çok bilim kurguya kayıyor. Biraz boş muhabbete de girebilir kimine göre ki haklı da olabilirler.

gpt-4o nun sizi şaşırtan bir özelliği oldu mu? Bundan sonra ne olursa sizi şaşırtır? Keşke geleceği görebilsek :(


sisteme o kadar yabancıymışım ki bigquery i ilk defa duydum. Muhakkak araştıracağım. Emeğine sağlık abi çok güzel yazı
Officer_K bunun adı yapay zeka değil bunun gerçek adı "bigQuery" Google'un uzun suredir sağladığı bir servis zaten. Sağladığı olanak çok büyük veri havuzları içerisinden text olarak aranan veriyi saniyenin 100 de 1'i sürede bulup sonucu yansıtmaktır.

Yazılım sektöründe en sorunlu, en yorucu ve en maliyetli kısım veritabanlarıdır. Kişisel ssd bilgisayarınıza kuracağınız bir veritabanı sunucusunu baz alırsak. 1 milyon kullanıcı verisi içeren bir havuzda kişi araması yaptığınızda eğer index atama yapılmamışsa 1 milyon veriden 1 kişiyi aratacağınız sonuç yaklaşık 20 30 saniye sürecektir.

Index ataması doğru yapılmışsa 1 saniye sürecektir fakat indeks atamak veritabanı büyüklüğünü (diskte tutulan veri değeri) verinin yapısına göre en az x2 olacak şekilde artıracaktır.

Yani 1 milyon kayıt içeren bir öğrenci veri havuzu boyutunun diskteki karşılığı 20GB veri ise bu veriye tablonun field değerlerine göre eklenecek index değerleri eklenen index sayısına göre minimum x2 boyutta saklanan veriyi artıracaktır. 5 index varsa 20GB x 5 = 100GB veri demektir.

Kısaca hem diskte kapladığı alan hem de her arama için harcadığı süre, bu süre zarfıdna CPU'yu tamamen kitlemesi (sorgu işlemi bitmeden gelecek yeni işlemler sistemin kilitlenmesine yol açabilir), bu işlemi yaparken harcadığı elektrik enerjisi bakımından veri tabanları her yazılım için çok büyük küflet demektir. Özellikle çok fazla verinin yer aldığı sistemlerde çok fazla maddiyat tüketen ve korunması gerekende sistemin başında gelir.

Tüm yazılım sektörü için çok büyük problem olan bu soruna google bigQuery ile hizmet sağlamaktaydı. Bu bigQuery teknolojisi sisteme neler kazandırdı. Mesela video dosyalarının veri tabanlarında kilobyte değerde saklanabilmesini sağladı. Bu sayede örneğin youtube'a video attığınızda anında video içeriğini tarayıp daha önce yüklenen milyarca video ile içeriği karlılaştırıp çok kısa bir sürede başka video ile ses veya görüntü olarak benzerlik var mı kıyaslaması yaparak telif olup olmadığını bulması özelliği kazandırdı.

"İnsan yüzü bulma", ilk başta çoğunuzun facebookta karşılaştığı, atılan resimde yüz kısmını bulup milyarlarca kişi arasından kime ait olduğunu saniyesinde bulma özelliğide bigQuery'nin getirdiği faydalardan birisi.

Yani neydi? Çok büyük veritabanlarında saniyenin 100'de 1'i sürede arama yaparak eşleşen veriyi size getirme garantisi sunan bir sistem. Üstelik fiziksel kendi yapacağınız disklerdeki veri bozulma sorununu da yaşamıyorsunuz. Kullandığınız veya yüklediğiniz veri kadar hesaplanan ücreti ödeyerek kullanabileceğiniz bir sistem.

Yapay zeka dediğiniz olay ise chatgpt'nin yazılımsal bir botu. Google'un web sitelerini gezip arama yaptığında karşınıza çıkaran sonuç botundan farksız. Web sitesi değilde web sitesinin içerisindeki bilgileri işleyip daha sonra sorulacak sorulardan bu web sitelerindeki bilgileri doğru sayarak kullanıcıya yansıttığı bir sistem. Tüm veriler bigQuery de toplanıyor daha sonra anlık olarak oradan çekilip mantıklı bir şekilde "yapay zeka" izlenimi verilerek kullanıcıya yansıtılıyor.

Botun yaptığı şey aslında kullanıcının istediği bilgi ile veri tabanından çekilen cevap bilgisini insana yakın bir cümle yapısında şekillendirerek kullanıcıyı şaşırtarak sunulan bilgi. Kullanıcısına sanki bilim-kurgu filminde bir droid ile sohbet ediyormuşcasına şekillendirerek sunuyor bilgiyi.

İşte chatgpt nin yaptığı şey tam olarak bu. bigquery de kendi verilerini kullanıcıya bilim kurgusal şekilde sunmak. Ve her gün kendi bigquery'sine yeni veriler eklemek.

2000 yılından bu yana google zaten bir yapay zeka. Size bilimkurgusal şekilde sunmadığı için aradığınız sonucları siz farkında varamadınız. Yeni bir şey değil. Şuan çok popüler oldugu için herkes veri alanı kiralayıp veri giriyor bu da google'un ekstra sunucular hazırlamasına ekstra enerji tüketmesine sebep oluyor.

Yakında bu popülerite sonlanacaktır diye düşünüyorum.

Detaylı sistemi öğrenmek isteyenler "acaba nasıl yapıyorlar yaw" şeklinde kafası karışanlar https://cloud.google.com/bigquery?hl=tr linkinden yararlanıp sistemin ana mantığını kavrayabilirler.
gercek yapay zeka 10 yasindan beri kullaniyorum
ÇöldekiKutupAyısı Hani tarihte istanbulun fethi için orta çağ kapandı yeni çağ açıldı diyoruz ya, bunun icat edildiği gün yakın çağın kapanıp başka bir çağın açılması lazımdı.
Vader . BigQuery'e pek hakim olamadığım için internette arattım ama adam akıllı tatmin edici açıklama bulamadım. Bende ChatGPT'ye sordum. Güzel bir açıklama yaptı.

"Evet, doğru anladınız. BigQuery, doğrudan yapay zeka teknolojisi değildir. BigQuery, büyük veri setlerini işlemek ve analiz etmek için kullanılan bir veri ambarı ve analitik platformudur. Ancak, BigQuery'nin sağladığı hızlı ve ölçeklenebilir veri işleme yetenekleri, yapay zeka uygulamaları için önemli bir altyapı sunabilir.

Örneğin, BigQuery'yi kullanarak büyük miktarda veriyi depolayabilir ve bu verileri analiz edebilirsiniz. Daha sonra, bu analiz edilen verileri kullanarak makine öğrenimi modelleri oluşturabilir ve eğitebilirsiniz. Google Cloud'un AI ve makine öğrenimi hizmetleri (örneğin, Google Cloud AI Platform) ile entegre ederek, BigQuery'den elde edilen verilerle güçlü yapay zeka çözümleri geliştirebilirsiniz.

Özetle, BigQuery bir yapay zeka teknolojisi olmamakla birlikte, yapay zeka ve makine öğrenimi projelerinde veri işleme ve analitik ihtiyaçlarını karşılamak için kritik bir rol oynayabilir."


Sonra biraz daha konuştuk son olarak bu açıklamayı yaptı bana.

"OpenAI'nin modellerini eğitirken hangi spesifik araçları ve veri kaynaklarını kullandığına dair kesin bilgiye sahip değilim. Ancak genel olarak, büyük dil modelleri, çok büyük miktarda veri üzerinde eğitilir ve bu veri, çeşitli kaynaklardan elde edilir. Bu kaynaklar arasında kitaplar, makaleler, web sayfaları ve diğer metin tabanlı içerikler bulunur.

OpenAI gibi büyük yapay zeka projeleri, veriyi işlemek ve analiz etmek için çeşitli veri ambarı ve analitik araçlarından faydalanabilir. Bu tür projelerde, büyük veri setlerinin işlenmesi ve analizi için Google BigQuery gibi araçların kullanılması mümkündür, ancak bu spesifik bir bilgi olarak benim elimde bulunmuyor.

Eğitim sürecinde kullanılan araçlar ve yöntemler genellikle büyük ölçekli veri yönetimi ve işleme gerektirdiğinden, Google BigQuery gibi güçlü veri analitik platformlarının bu tür projelerde kullanılması mantıklı bir seçenek olabilir."


BigQuery'i benden çok daha iyi açıkladı. "BigQuery =Yapay Zeka" demek yanlış olur. Yapay Zekayı bir çok farklı şekilde eğitmek mümkün bunlardan birisi de BigQuery. Kendi yazdığım kodu ChatGPT soruyorum anında düzeltiyor. Karpuz fotosu atıyorum bu tadı iyi kötü diyebiliyor. Veya üzgün bir şekilde konuşuyorum direkt anlıyor vs vs. DB'den çekme olayı BigQuery'de anlattığın gibi. Sadece eğitilirken kullanılıyor o veriler.
myscherzo hocam bilim kurguyu izlemeyi azalt. Bir şeyleri düzeltmek zeka değildir. Bir şeyin negatif veya pozitif olduğunu bulmakta zeka değildir.

Zeka yukarıdaki görseli okuduğunda anlamaktır. Yukarıdaki görseldeki formata uygun bir soruyu herhangi türkçe bilen bir insana yansıtırsan sorunu anlayacak ve cevaplayacaktır. Zeka denilen şey tam olarak budur.

Negatif Pozitif ayrımını 20 yıldır youtube algoritmasıda yapıyor. Chatgpt'nin altyapısının bigquery veritabanları olduğunu anlamak için chatgpt ye sormak biraz komik değil mi sence de? Senior her bir yazılımcı bunu ilk baktığında görebilir çünkü.
Yapay Zeka olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen dokunmatik telefon ve sosyal medya devrimi. Çünkü yapay zekayı önde Taşıyan şirketlere baktığımızda sıfırdan ortaya çıkmış şirketler değiller. Ama meta, Apple, Amazon y2k başında ve ilk on yılında çıktı hala da baskınlar. Bunları dahi aşacak bir şey değil yapay zeka. Yeni ve yabancı dite garip geliyor sadece
Konudaki ana soruyu cevaplamamışım onuda cevaplayım. Son yıllarda yapılan en teknolojik gellişme aynı sebepten bigQuery'dir.

bigQuery sayesinde internet kullanıcılar ve kullanıcıların hakları için çok ama çok daha fazla güvenli bir yer haline gelmiştir. Örneğin bir kişi size ait görüntüyü youtube a yükleyip haklarınızı işgal edemez. Saniyeler içerisinde kendi ve internet üzerindeki milyonlarca veri ile atılan videonun her framesini karşılaştırıp kime ait oldugunu anında algılayabilen bir sistemin var olmasını sağlamıştır.

Yine sokaklardaki kameralardan anlık tespit edilen yüz verilerini milyonlarca insanın yüz verisi ile karşılaştırıp suçluların yakalanmasını sağlayan sistemlerin var olmasını sağlamıştır.

Teknoloji ve internet alanındaki gelişmelerin son zamanlarında altyapısındaki kahraman her zaman bigQuery olmuştur.

Google'un teknolojisi insanlığın var olan bilgisayar teknolojisinin gerçekten çok ilerisinde. Size belki bu bilim kurgu filmi gibi gelebilir fakat google herşeyi gizlediği ve kendi teknolojisini asla dışarıya açmadığı için tam olarak ne düzeydeler tahmin yürütmekten başka şansımız yok.

Ama şöyle söyleyim günümüzde kullandığımız bilgisayarlar en iy oyun bilgisayarları da dahil olmak üzere en hızlı ssdler baz alındığında milyarlarca verinin saniyenin 10 da biri sürede okunabileceği bir veritabanı sistemi yapmak istesek bunun imkanı yok ve hatta diyebiliriz ki evlerdeki cpu ve gpu teknolojisinin bir 100 sene daha gelişmesi lazım bunu yapabilmek için. Direk cevabımız bu olur.

Ve hatta şuan piyasadaki en hızlı ekran kartını düşnelim. İnsanların ulaşabileceği olsun RTX4090 fiyatı 100.000 tl civarında. Bu ekran kartı ile 4K 60FPS 2 saatlik oyun kaydını youtube'a atılacak şekilde işlemeye kalktığınızda işlem yaklaşık 20 ile 30 dakika arası süre alacaktır. Üstelik sadece 1 tane işlem için bu sure zaman harcayacaktır.

Fakat aynı dosyayı hiç bir değişiklik yapmadan 1 saniye içerisinde binlerce kişinin aynı anda video yüklediği ve bu videoları aynı anda işelemeye alan youtube'a attığınızda maksimum 60 saniye içerisinde attığınız bu videoyu 10 farklı çözünürlükte izlenebilir bir hale getirip işlemiş oldugunu göreceksiniz.

Bu teknoloji evinize alacağınız günümüzün en iyi ekran kartı olan rtx4090'ın teknolojisinden en az 1000 yıl ileride olan bir teknolojidir.
Büyük kolaylık, büyük emek, ama bazı şeyleri hızlı öğrenmemizi sağlamasından ziyade hiçbir bilgiyi kalıcı öğrenemeyecek hale gelmemize sebep olacak bir teknoloji olarak görüyorum.

Daha önce çalışmadığım bir programlama dili, framework veya pattern ile alakalı soru sorduğumda, literatür bağlamında neredeyse kusursuz kod ile cevaplıyor. Normalde dökümantasyondan bakıp örneklerle birkaç gün uğraşsam kalıcı olarak öğreneceğim şeyleri, gpt arkadaş yüzünden hızlıca çözümleyip unutuyorum.

İstihdam açısından da yazılım şirketlerinin süreçlerini 10x hızlandırdığı için sektörde istihdamın biraz önünü kestiğini düşünüyorum. Haftada 1 tane çerez task verilen junior'a artık haftada 3-5-10 task verebilir, %70-%80 deadline'a yetiştiğini görebilirsiniz.

Chatgpt sonrasında yazılım sektöründe farklı bir yapılanma metodunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Github Copilot çıktığında amele işinden kurtarıyor demiştik, şimdi kod yazmak tamamen amele işine dönüşecek, tüm odak mimari olacak gibi duruyor.
karacal1 yazılım şirketlerinin hiç birisi gpt kullanmaz kullanıyorsa büyük üzülür. gpt asla güvenli kod vermez, dümdüz çok kolay injection yapılabilen (sanitize edilmemiş) kodlar veriyor. Aman diyeyim calışıyorsan işinden olursun, freelance isen bir daha iş bulamazsın.
Vader ben bir yerde çalışmıyorum, ama junior'lara verilen basic tasklar için birebir. Veritabanına sokulmaz veya komple bir sistem asla tasarlatılmaz orası ayrı. Ama şöyle düşün basic bir API editleme işi var, junior'a assign et sonraki gün abi yapamadım diye yanına gelsin. Chatgpt'den sonra çok azaldı bu tarz dönüşler, herkes bir şey yapıyor. Bahsettiğin tarzda chatgpt kullananlar ise review'dan 2-3.kez döndükten sonra bir uyarı alıyor :D
karacal1 hocam chatgpt "x öğreniyorum" türü kitapta yer alan kod örnekleri veriyor. bir kişinin getirdiği koddan hangi seviyede olduğunu anlarsın. chatgpt nin verdiği kodlarla birşey yapan adamı ilk dakikada giriş seviyesi amatör oldugunu görürsün ve iş haddine son verirsin.

hiç bir şirket de yada profesyonel işte öyle chatgpt kulanılmıyor sadece yazılıma merak sanan kişiler sen gibi kullanıyorsunuz sanki her yazılımcı bunu yapıyor sanıyorsunuz. Örneğin azaldı diyorsun bu tarz dönüşler neye dayanarak hangi veriye göre azaldığını iddia ediyorsun merak ettim?

Hislerine göre mi? Ben böyle hissediyorum kesin böyledir mi kaynak?
Vader Abi 1 Ay geçmiş, ilk yazdıktan postu editlemişsin görmedim. Ben tam zamanlı çalıştığım zamanlarda biraz aklı olan junior'a öğrenmesi için tasklar verdiğimde soruları azalmaya başlamıştı. Saçmalamadan güzel şeyler getiriyordu ChatGPT olduğu da belli olmuyordu. Bir gün laf arasında yeni bir şeyi anlamadıysam veya yazdığım kodu atıp nasıl optimize edebilirim vs. diye soruyorum demişti.

Öte yandan "Mid" diye alınan bir arkadaş üst üste birkaç işi chatgpt den alıp koyduğu ve saçma sapan bir kod olduğu için işten atıldı.

Ayarında kullanılırsa, özellikle TR şartlarında işe yarıyor. Bizim ülkemizde yazılımcılara 6 ayda yazılım yaptırıp 3 yılda xml import export, toplu x güncellemesi tarzı şeylerle sistemi ayakta tutun dedikleri için işe yarıyor diyorum.

Orta verimle çalışacak bir web servis bile tasarlayamayacağı konusunda hemfikirim :)
Vader kesinlikle katılıyorum. ChatGPT dediğimiz şey bir "Yapay Zeka" değildir. Hele hele zeka hiç değildir. Sadece tomarlarca veri seti olup, yazdığınız sohbetleri bir hash/token e çevirip kendi kocaman verileri arasından sizin sohbetinize en yakınını bulup cevaplayan bir dil modeli/chat bottur. Günümüzde artık AI yani yapay zeka terimi tamamen pazarlama stratejisine dönüşmüş ve her boka yapay zeka denmesinden ötürü AGI yani Yapay Genel Zeka terimi çıkarılmıştır. Yıllar yıllar önce konuştuğumuz yapay zeka şöyle böyle insanlığın yerini alıcak böyle robotlar çıkacak insanların yaptığı şeyleri hiç yorulmadan şöyle böyle yapacak diye bahsettiğimiz "Yapay Zeka" terimi günümüzde bu pazarlama stratejilerinden dolayı "Yapay Genel Zeka" terimini almıştır. ChatGPT dediğimiz sistem Shazam uygulamasının aynısıdır. Shazam'ın, ChatGPT'nin, YouTube telif sistemi, vs. vs. gibi sistemlerin hepsi sizin varolan metninizi/videonuzu/görüntünüzü yani verinizi alıp uzun uzun karakterli (atılan bir random gibi gözüken) token/hashlere çevirir, kıyaslar ve en benzeri hangisiyse o sonucu tuttuğu gibi size sunar. Unutmayın ki gerçek yapay zeka terimi insan zekasının yapabileceği işlevlerin (evet, hepsinin.) hepsini aynı şekilde yapabilen YAPAY şeye denir.
muratulash tam olarak hash değil binary olarak saklanıyor. Bu sayede sadece 0 ve 1 rakamları kullanarak arama yaparak işlemi çok hızlandırıp yükü azaltıyor.

Örnek göstermek gerekirse. Örneğin milyarlarca verinin yer aldığı bir veri yabanında "zikuvikuzi" içeren verileri bize yansıt dediğimizde. text değer arayacağı için bir text nesnesinde 0-9 arası rakam, a-z A-Z arası harf, utf8 karakler +^!,. vs gibi, ve boşluğundan tut herşey yer alabilir. Buda karşılaştırma açısında gayet yorucu bir arama olacağını gösteriyor. Hem alfabeyi karşılaştırcak hem rakam boşluk, nokta virgül gibi alfabetik olmayan değerleri karşılaştırcak ve bunu field field yapacağı için işlem uzadıkça harcanan güç ve zaman da artacak.

Bunun yerine 0-1 harici tüm alfabetik veya alfabetik olmayan karakterleri yok etsem sadece 0-9 olasılıkta arama yapabiliyor olsam biraz önceki arama sonucuna göre çok daha kolay karşılaştırma yapabilirim. üstelik çok daha az enerji ve zaman harcayarak. Fakat bunun dezavantajı ne. Veri daha fazla yer kaplayacak. Çünkü tüm karakterleri 0 ve 1 içeren bir sayı haline getirmem ve her karakter için benzersiz bir sayı üretmem gerekecek. Buda doğal olarak saklarken yer tutacak verinin 3-4 katı buyumesine yol açacak.

Peki bu avantajı ve dezavantajı karşılatırdığımda hangisi daha ağır basıcak? Daha fazla veri olması mı yoksa daha az veri ile daha çok zaman ve enerji mi harcaması? Kesinlikle daha az zaman daha az enerji ama daha çok veri baskın bir şekilde daha karlı olacaktır. Enerji maliyetli, zaman ise çok değerli.

Gelelim nasıl yapıldığına. Bunun için bilgisayarların kullandığı en temel bilgisayar dili var. Binary format. 1 ve 0 lardan oluşan. Her karakter için 8 lik düzende karşlılığı olan.

Örneğin,: "zikuvikuzi" nin binary karşılığı
01111010 01101001 01101011 01110101 01110110 01101001 01101011 01110101┊01111010 01101001

Yani bu veriye göre:
z┊01111010 
i┊01101001
k┊01101011
u┊01110101
v┊01110110

Bu şekilde binary olarak kaydettiğimde görüldüğü gibi sadece 0 ve 1 lerle oluşturduğum bilgisayar alfabesinde her karakteri nitelendirebilip integer arama yaparak yükü 100000 oranında azaltmış oluyorum.

Tam olarak doğru anlatımı budur.
emresalur10 Admiral » Sosyal » Genel
Ülke genelinde artan kumar bağımlılığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sokakta bir çok insanın elinde tık tık oyun niyetine slot çevirdiğine tanık olmaya başladım.
(Bir bakımdan oyun biliyorum ancak insanlar bunu oyundan ziyade gerçekten para kazanma arzusunda kullanıyor.). Konu hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum.
Gizlenen 14 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Abi fakir ve cahil halk işte tek sebebi bu ? Gelişmemiş ülkelerde kumar oynama oranı bu işte.

Bu işi de oldukça kolay yaptılar 2dk da hemen girip oynamaya başlıyorsun. Sonuç olarak kumardan karlı çıkan varsa helal olsun demek istiyorum yani bunu bilmeyecek kadar cahilse zaten bir insan bırak oynasın batırsın kendini.
bizim insanımız kolay paraya meraklı. ya da direkt paraya meraklı. nasıl gelirse gelsin yeter ki gelsin. iki üç reklam görüp inanıp kanıyor. 'ağğğğ ben de kazanabilirim' düşüncesiyle dalıyor. sonra da batıyor. sonra da ölüyor herhalde.
Maalesef küçüğünden büyüğüne herkes bulaşmış durumda , Çok yakın bir arkadaşım ve abileri 5 yıl önce Bir fırın satın aldılar.İşleri de oldukça iyiydi büyük abilerinin bu slot denilen illete düşmesiyle 5 Milyon TL borca battılar

Alacaklar kapıya dayanınca kendi 2 katlı müstakil evlerini piyasanın çok altında satmak zorunda kaldılar.Ailecek kiraya geçtiler.Hala 1 Milyon TL gibi bir borçları var .Bu kumar illetinden kazanan yok çevrenizde sevdiğiniz eşiniz, dostunuz kim varsa uzak tutmaya çalışın
ÇöldekiKutupAyısı Hocam fakirlikle ya da cehaletle ilgisi yok bence. Tanıdığım yüksek gelir ve eğitim düzeyine sahip insanlar da oynuyor. Oradan kazanacakları paraya da ihtiyaçları yok. Algoritmayı yenemezsin dediğimde biliyorum diyorlar, yani durumun farkındalar. Mesele bence biraz bağımlılık, beynin ödül merkezinin uyarılmasıyla alakalı sanırım. Bir de kaybedince oluşan hırs.
Düşünmeye değer bi konu olarak görmüyorum bana ne kim ne yapıyorsa yapsın umurumda olmaz
kasvegasli abi tanıdığın birkaç insan sence bu durumu etkileyebilir mi? Genel konuşuyoruz farkındaysan. Şöyle bi şey var kumar tabiki sadece fakirler için değildir zenginler de gidip bolca oynuyor bizim tartıştığımız ise şu an canlı dediğimiz kumar muhabbetinin halkta ne kadar yaygınlaşmış olması.

Mesela dediğin gibi olsaydı, daha 1-2 gün önce bir arkadaş burda post paylaşmıştı dizi siteleri hep kumar reklamı dolu diye allah aşkına o reklamlar neden en çok dizi izleme sitelerinde var sence, çünkü cahil ve fakir halk en çok orda.

Zengin ülkelerde ise durum farklı mesela, kumar oralarda daha erişilebilir bi şey. Neden çünkü oynama sebebi farklı, oynayan kitle farklı. Zevk ve eğlence için birisi diğeri ise kolay yoldan para kazanmak için.

10 tane fakirin elinde gördüysem belki 1 kez de zenginin elinde gördüm şu canlı kumar muhabbetini. Oldukça yaygınlaştığını düşünüyorum
İnsanlar artık çalışarak bir şeyler alamıyor. Umutlarını şans oyunlarında arıyor. Ne yazık ki bu iş daha da artıcak.
Bu kumar hevesini ben bir ara baya baya araştırdım altındaki sebebi görmek için. Sene 2010 - 2012 arası. CRM hazırladığım bir firma sahibi ciddi ciddi bu işe girmeyi düşünüyordu yazılımı benden istemişti ve insanların bu derece al benisini kazanan gerçek sebebi araştırmamı istemişti. X bir firmayı isim haklarıyla almıştı hatta. Firmaya ait web yazılımını ve veritabanını incelemiştim. Müşteri portfoyuna detaya inene kadar.

Ben şu şekilde bir sonuca vardım. Aşağıda vereceğim bilgiler tamamen benim edindiğim data'da 18~55 yaş arası hesapların özellikle ödeme yapan hesapların hareketlerini ve kişisel verilerine sosyal medya hesaplarını girenlerin sosyal medyalarına kadar inceleme verilerini içermektedir. Global verilerle farklılık gösterebilir. Bu verileri edinirken başka hiç bir veri baz alınmadı farklı kaynak incelenmedi.

Bu kumar hevesi sadece türkiyeye özel değil. Amerika bölgesinde de çok fazla rabet görüyor. Amerika insanı ile Türk insanını ben birbirine çok benzetiyorum. Bizimkilere 2-3 iq eklediğinde sıradan bir amerikan vatandaşı portresine şak diye oturuyorlar. Aynı cahillik orada da var. Özellikle komplo üretme, kendini herkesden üstün görme, herbokolog özelliklerini doğuştan kazanma, götünden uydurduğu 5 para etmez fikirleri sanki doğruymuşcasına etrafına empoze etme, vs, vs

Genel özellik olarak çok benziyoruz kısaca. Amerika da internet sitelerinden ziyade gidip bizzat içinde bulunabileceğiniz kumarhaneler daha çok kullanılıyor. Herkesin bir las vegas anısı vardır. Bizde ise kumar yasal olmadığı için en fazla kıbrısa gidenlerin anılarını dinlersiniz veya internet üzerinden kendiniz bizzat tecrübe edersiniz. İnternet dokunamadığınız, makineleri hissedemediğiniz sanal bir ortam olduğu için güvenilirlik hissi bakımından gidebileceğiniz kumarhanelere nazarla 2-3 kere düşünmenize sebep oluyor. Yani kumarhaneye gidebildiğinizde dolandırılmayacağınıza inanıyorsunuz. Türkiye de ise paranızı alıp alamayacağınız sorunu biraz kafa kurcalıyor. Bu verileri geçersek Amerikadaki kumar merakı güvenilirlik problemi olmadığı için bize nazaran daha fazla.

Kumar oynayan profillerin çoğu maddi olarak yeterli seviyede insanlara ait. Yani paraya ihtiyacı olduğu için gelenlerin en az 2 katı ihtiyacı olmayan profillerden oluşuyor. Bu kişilerin ana düşüncesi bu paraya zaten ihtiyacım yok şurada katlayayım. Olmasa da olur ama ya olursa fazla para göz çıkarmaz şeklinde düşünen aç gözlülerden oluşuyor. Ve genelde bu tür profiller %70 oranda paraya ihtiyacı olanlara göre daha fazla kazanıyor.

Bunun sebebi zamanı bol. Aç adam gibi hemen yarın ödemesi yok. Küçük küçük garanti oyunlar tercih ediyor. 1 yatırıp 1.2 alma peşinde. Ama fakir adam 1 yatırıp 100 kovaladığı için var olan 1'inde olma ihtimalinin %99 olduğunu göremiyor.

Neden kumarda türkiye ile amerikayı çok benzettim ona geleyim. İki ülkede de ürünün satılmasını sağlayan reklamı müşteri yapıyor. Kulaktan kulağa, ürünü övme, ürünü yüceltme şeklinde bedavadan reklam dağılıyor. Bunun sebebi ise derine inildiğinde kendisine asla bok sürdürmek istemeyen dışarıya başarılı profili vermeye calışan ama gerçekte asla öyle olmayan ego problemi yüzünden.

Adamın sosyal medyasını ayrı sitedeki verilerini ayrı incelediğimde. Oynadığı oyunların %97 sini kaybetmiş. Bayada para kaybetmiş ama sosyal medyasına bunu tam tersi olarak aktarmış sanki %95 başarı oranı varmışcasına parasına para kattığını dandik bir maaşı varken şimdi bmw ye falan bindiğinden bahsetmiş. Bu yalanlarla saygı kazanmaya calışmış üstelik grup bile kurmuş millete kumar nasıl oynanmalı aklı veriyor.

Çok ilginç ve şaşırtıcı. Hatta buradan çıkardığım bir başka sonuçta; sosyal medyada ekonomi, coin, kumar veya borsa bilgisi paylaşan hesapların %99'unun bu şekilde olması. (aynı sebepten ötürü zikuda coin vs gibi konular uzun sure yasaklı kaldı)

Kazanan kişi ise, parayı hangi siteden kazandığını gizliyor. Çünkü korkuyor sebebi çok fazla bilinirse site parayı bulur herkesi tokatlar buda bir daha para kazanamaz mantığında. Altın yumurtlayan tavuğu buldum niye paylaşayım kafasına giriyor. Sorsan "yok be abi kumarla ne işim olur" cevabı duyacağınız tipler bunlar.

Kaybedenler ise "bi site buldum olm her gün parayı katlıyorum" şeklinde kumar profesörü rolüne bürünüyor. Heryerde ama heryerde o sitenin reklamını yapıyor. Sanki düdüklenmemişcesine yayıyor. İlk başta "ulan beni siktiler bi salak ben miyim hepinizin anasını berlleyecem hepinizi siktircem görürsünüz" gibi herkes kaybederse kendini daha iyi hisseder amacıyla yaptığını düşündüm ama kesinlikle değil. Ego, sadece ego. Hayatın her noktasında kaybettiği için yarattığı sanal kişilik ile sosyal medyada kazanıyormuş gibi anlattığında o fakir ve 5 para etmez hayatının buhranından 10 15 dakika da olsa kurtuluyor bu yüzden.

5 kişiyi üye yapiyor, O 5 kişi peşinden bi 30 kişi daha geliyor. Bu şekilde katlana katlana gidiyor. Birbirleri arasında bile muhabbet ederlerken hepsi kazandığını anlatıyor. Aradan bi aptal doğruları söylerse de onla taşak geçiyorlar. "Lan ne adamsın o oynanır mı ya keşke bunu oynasaydın olm bi sor. Bir daha kesinlikle oynamadan beni ara" gibi özgüvenli cümleler kuruyorlar :)

İşin özü benim çıkardığım sonuç bu. Eğer kumar sitesi açmayı düşünen varsa. Yakalanma riskini aşabilirseniz aklınızda olsun. Asla müşterilerin kazanmasına izin vermeyin. Kazanırlarsa sessizliğe bürünecek asla altın yumurtalayn tavuğun öğrenilmesini istemeyeceklerdir. Donlarına kadar alın, onlar bunu sanki donu verip mercedes almışcasına ballandıracak ve herkese anlatacaktır.
Vader Benzer bir araştırma verisi benim ortak çalıştığım bir arkadaşın da var. Adil kazandıran sistem haksızca kaybettiren kadar tutmuyor şeklinde. Çok doğru...
aiculiccius bu sadece kumar kategorisinde değil çok ilginçtir ki çoğu kategoride böyle. Örneğin ülkemizdeki kadınlar temeli 100 yıl önce atılan dünyanın en büyük güzellik malzemesi üreten firmaların ürettiği çoğu devletin belirlediği mercihler tarafından test edilmiş ürünleri almak yerine, ne idüğü belirsiz instagram de fazla takipçili bir hesabın sahibinin fason olarak ürettiği ürünü almayı tercih ediyor. Üstelik aynı parayı veriyor.

2007 senesinde mecidiye köyde tanıştığım bir kişi amerika da fuarda gördüğü "penis büyütücü" görevi yapan ve kullanım için yutulan bir ürününün fasonunu türkiye de yapmaya karar veriyor. İlk etap yapıyor ama bi bakıyor yok sağlık bakanlığı onayı yok testleri yok bilmemneleri üretmek yerine amerikadan getirse daha uygun olacak. Derken ürün amerikada yasaklanıyor. Neden çünkü kandırmaca tıp bas bas bağırıyor böyle bir şey mümkün değil diye. Fakat adam para harcadığı için işten vazgeçmek yerine parayı cıkarayım şeklinde düşünüyor ve aklına bir yol geliyor. Ürünün içeriğini değiştirmek. Sağlık bakanlığını aradan çıkarmak. Derken bitkisel ürün takviyesi adı altında markanın adını biraz değiştirerek (virility pills -> v-pills şeklinde) yapıyor içeriğine de garanti hiç kimseye zarar vermesin diye leblebi tozu doldurarak tarım bakanlığından "bitkisel besin takviyesi" olarak izin ile ürünü üretmeye başlıyor. 1 kutu içerisinde 60 adet ürün var ve kutusu dahil üretim masrafı sadece 2007 senesinde 0.75 kuruş. 1 tl bile değil. Bu ürünü 3 kutu kampanya adı altında 270 TL ye satıyor. İşe yaraması için en az 3 ay kullanmalısınız diye de not geçiyor. Tek alırsan işe yaramaz. Adam bunu son parasıyla yapıyor.

3 ay sonra derbi maçları arasında, kurtlar vadisi reklam aralarında, çoğu prime time içerikte reklam verecek parayı kazandı. Ve ürünü sattın alan müşterilerin çoğu alışveriş sitelerinde 5 yıldız verip "gerçekten işe yarıyor" yorumları yaptı. Gerçekten alan kişiler yaptı bu yorumu.

Peynir ekmek gibi sattı. Başakşehirde kirada oturan adam 1. sene sonunda Acarkent'den kendisine villa aldı :)
yok kardesim kumar slot mlot oynayacak kadar aptal mıyız biz (kaçak bahis oynuyor)
Vader Sporcu takviye gıdaları ve kaçak sarm, steroid haplarında da benzer hikayeler var. Bir araştırmada kaçak piyasalarda çok satılan çoğu Methyl Testo hapında eser miktarda dahi madde bulunamamış. Bir hapın içinde olduğu söylenilen miktar bir kutunun içinde dahi yokmuş. İnsan psikolojisi enteresan ama...
emresalur10 Bu olay artık popüler kültüre karıştı, millet normal starbuckstan kahve alıyormuş gibi haha kanka şeker patlatıyoz ya kanka dede çeviriyoruz diyerek sitelere giriyor, komikmiş gibi geliyor neye bulaştığının farkında bile değil hiçbiri.
sebebi emek vererek zenginleşmeye olan inançsılık bana kalsa uğraşarak olmuyosa kolay yoldan olsun gibi mantığa sığmayan ama daha umut verici yollara başvurmak .
yoshimitsu evet insanlar iş beğenmiyor diyorlar ya beğenmezler tabii. Adam siyasetçiye bakıyor, uni falan okumamış kendinden cok daha cahil ama oturduğu yerden o ihaleye fesat karıştır şunu kayır son model araçlarla geziyor.

Sonra dolandırıcılara, kara para aklayanlara bakıyor. İnstagram de müthiş ve zengin bir hayat, ferrariler, ona buna para fırlatma, aşağılama.

Kafasını başka yere çeviriyor. Devlet bankaları mafyaya milyar türk lirası kredi vermiş hiç birini alamamış, adam yargılanmıyor bile.

Sonra da diyorki: Ayda 20K ya amelelik yapacam ha, hassiktir ordan. Gidip turist tokatlasam 2 günde kazanırım o parayı.

Önermen o kadar doğru ki.
Etrafımda kirasını, aylık harçlığını batanlar borç alıp yine oynayanlar vardı. Çokça kötü örneklerine tanık olmama rağmen her ay sonu 500 kasa ben bile giriyorum çünkü ne zaman para biriktirsem borsaya atmadığım takdirde o para eriyor. Olabildiğince bulaşmayın ya da duracağınız yeri iyi bilin aklınıza maden kazma meme'i gelmesin.
Vader çok güzel bir düşünce katılıyorum. Bizim insanımız genelde kendi hatasını, aptallığını kabul etmez ego problemi yüzünden. Yazılım sektöründe de böyledir bu özellikle danışmanlık/yerinde hizmet modeli kullanıyorsanız gündelik olayinizdir. Saniye saniye, işlem işlem log tutan ERP yazılımına üretim planlama müdürü program çalışmıyor, bana anlatılmadı, gösterilmedi, onu şu bey/hanım hallediyor der. 10 kere işin olması gerekeni, doğrusu, nasıl yapılacağı anlatılır fakat ilgili eleman yapamamasına rağmen müdüre farklı danışmana farklı, programa ayrı bok atar. İş-kumar-ticaret-vitamin vs vs kaçınılmaz bir aynı problemdir. Kendine aptal, beceremiyor, boşa para vermiş dedirttirmez insanımız egosu okşanır yoksa :)
Elessar2147 Sith Warrior » Sosyal » İtiraf
Oğlum cesuru kaybettikten 1-2 ay sonra spor çıkışı çöp kutusunun yanına kutusuyla ve yarım mama poşetiyle beraber atılmış buldum.
Bir daha kedi sahiplenmem diyordum ama o an hiç düşünmeden aldım eve getirdim.
Tir tir titriyordu ilk başta.
Gayet de uysal sessiz ve temiz bir kediydi bir insan neden bunu yapar anlamıyorum.
İlkin kendi haline bıraktım bir yerlere girip saklandı bir süre sonra çıkıp mamasını yedi ve gece birden bana sokuldu onu sevdiğimde mırlamasını unutamıyorum.
İlk günler ev halkı da sessizdi çünkü birden Cesurumuzu hatırladık.
Evde buruk bir hava vardı.
İlk bir kaç gün ben de ne yapacağımı bilmiyordum sonra birden kusmaya başladı sürekli kusuyordu.
Aynı şeyi yaşayama korkusuyla veterinere götürdüm kan testi yapıldı ve verdikleri mamanın kalitesiz olduğu ve bağışıklığının düştüğünü söylediler serumunu yaptık mamasını değiştirdik iyileşti.
Büyüdü ve şimdi aslan gibi oldu.
Ufakken bilgisayar oynarken kucağıma gelir kafasını klavyeye koyardı.
Sabah okula giderken bacağıma zıplıyor.
Bazen üstüme tırmanıp omzuma çıkıyor.
Bazen çok uysal bazen de kuduruk bir kedi, ee sonuçta sarmanlık da var. :)
Tanıştırayım Dzeko :)
Gizlenen 7 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Kralın videolarını paylaş da dopamin salgılayalım tatlılığından. Çok tatlı. Gerçi tüm kediler çok tatlı.
icardi falan koysaydın bari kedinin yüzü gülsün :)
Officer_K
kanyewest olm siz gsliler hakkatten niye böylesiniz? Şurda kedi paylaşımına bilekaç ay geçmiş üstünden "ökordö fölön köysöydön"
Kedim gavat namussuz bir kedi olsaydı koyardım merak etme.
Elessar2147 patilerine bak ya :D maşallah çok tatlı. O da kendini seviyomuş aslında. ne kadar tatlıyım diye aynada kendi yanaklarını mıncırmaya çalışıyormuş.
Officer_K sen bi de onu geceleri gör tam bir sarman kedisi :D
kanyewest ne alakası var koyu fenerli babam da ben de ama sorun gs fb değil de karaktersiz bir herifi gelip benim kediyle beraber zikretmen hoş değil. Takım muhabbetine çevirmek istemiyorum. Boş fanatizme gerek yok.
Elessar2147 ahahahaa allah akıl fikir versin kardeşim
kanyewest allah sana akıl fikir versin gelip her yeri bok ettiğiniz herifin adını ne anıp üstüne bi de allah akıl fikir versin diyor yürü git ya allah allah :D
Tutecs Stormtrooper » Sosyal » Genel
Arkadaşıma hediye yapmayı düşünüyorum cuma gününe kadar vaktim var. Videodaki ürünü yapmak istiyorum, tek müzik çalması yeterli olur benim için ama internetteki peluş oyuncak ses modülleri hem teslim tarihi hem de boyut konusunda beni ikna etmedi. Bundan veya benzer işlevi olan ve figürün içine sığabilecek bir şeyi sokakta hangi satıcılarda bulabilirim. İzmir'de oturan varsa Çankaya'da böyle şeyler olduğunu biliyorum ama hangi dükkanlarda, elektrikçilerde mi yoksa oyuncakçılarda mı ve tam olarak ne istediğimi söylemeliyim bilmiyorum. Figürün boyutu ‎6.99 x 20.32 x 32.39 cm. Bu arada figürün kendisi yarın elimde olacak, sadece ses işini çözmeye çalışıyorum.
dandik kız cocuk bebekleri var alıyorsun içindeki modülü çıkarıyorsun buna takıyorsun. volkan konak yerine mezdeke söylesin ne olacka.
Vader yok abi aleni aleni çalması şart ya, esprisi o. oyuncakçılarda ses kaydedip çalan kaktüsler var ama onu dans ettiren hareket motoru da olduğu için cihazın kendisi saksı kadar. bazı elektrikçilerde işe yarayan ses modülleri buldum sd kartla falan çalışan ama onun da üstüne hoperlörü, güç kaynağı + oyuncakta kullanıma uygun tuş sistemini kurunca ulaşacağı boyutla oyuncağa (play tuşunu dışına sarkıtsak bile) sığması imkansız. kaldı ki ben becerebilir miyim o işi çok şüpheli, sadece ampul taktım bu güne kadar. şimdilik düz oyuncağı hediye edeceğim. tanıdığı elektrikçiler varmış. belki istediğimiz cihazı yaptırmanın bir yolunu bulur beraber takarız dedi.
ISD1820 denen ses kayıt ve çalma modülleri bulunuyor bunlara güç verdiğinde üstündeki butonlarla sesini kaydetip başka bir butonla çaldırabiliyorsun. Biraz geç oldu ama bir sonrakine artık :(
pisqoloq Jedi Margrave » Sosyal » Genel
Yeni banknotlar neden çıkmıyor? Bu soru aklıma takıldı ve biraz çıkarım yaptım.

Eskiden insanlar paralarını genelde cüzdanlarında taşıyordu, bankalar ve kartlar çok ön planda değildi. Bu yüzden bankalar insanları paralarını bankaya yatırmalarını teşvik etmek için faiz veriyordu ve paraları topluyorlardı. Ancak fark ettiyseniz artık çoğu insan nakit taşımıyor ve her şeyi banka kartları üzerinden çözüyorlar. Bunun nedeni artık paranın değersiz olması ve 5 bin TL nin bile cüzdana zor sığması. Peki bu durum kimin işine yarıyor ve neden bu şekilde kalmasına izin veriliyor?

Bir düşünün asgari ücret alan birisi bundan 5 yıl önce maaşını tek seferde ATM den çekebiliyorken, bu gün 2 günde çekebiliyor (Günlük çekim limiti 10 bin TL). Önümüzdeki yıl ise bu limit artmazsa 3 günde çekebilecekler. Diyeceksiniz ki bankaya girip çekebilir, evet ama çektiği bu para cüzdanına sığmayacak. Örneğin geçenlerde bir iş için elden ödeme aldım ve yaklaşık 2 asgari ücret kadar parayı ne cüzdanıma ne cebime sığdırabildim bu yüzden torbayla o parayı taşımak zorunda kaldım. Bundan 5 yıl önce 2 asgari ücret cüzdanıma sığıyordu. Bence hep bankayı kullanıyordum ve uzun zamandır nakit kullanmadığım için çok şaşırmıştım.

Gelelim bu durumun kimlerin işine yaradığına... Tabi ki bankaların işine yarıyor, dediğim gibi artık halkın neredeyse tüm parası bankalarda. Bence şuan ki hükümet bu durumu bankaların işine yaradığı için düzeltmiyor. Tabi başka bir olasılık ise enflasyona yenilmiş bir iktidar görünümü vermemek için yeni banknotlardan çıkartmıyor olabilirler.

Siz bu konuda ne düşünüyorunuz?
Gizlenen 11 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Hocam bankalarla alakası yok. Böyle olmasının hükümet açısından yararı şudur.

1. Piskolojik olarak halk ülkenin ne halde olduğunu görmüyor. 200 tl değerinde ilk banknot çıktığında 132$ dı. Şuanda 132$ 4270 TL yapiyor. Yani mantıken 5.000 TL lik banknot çıkması lazım. 5.000 TL değerinde banknot çıkarırsan emekliler maaşını sadece 2 tek banknot ile alacak akp nin var olan oyuda 1 günde %10 a düşer bu sayede.

2. Çok para taşımamak için insanlar kredi kartı, para kart kullanıyorlar buda vergisiz işlem yüzdesini aşağı çekiyor. Faturalandırılmış işlemler artıyor, kaçırılan vergi azalıyor buda ülkenin daha çok vergi toplaması anlamına geliyor.

Kimse bankaları siklemiyor emin olabilirsin.
Maaşların artık elden değil bankalardan verilme kararını çıkartan devlet hesapda gelir gider kontrolu yapacak diye bankaya esir etti insanları.
Aslında vergi kaçağını engellemek için yaptı bunu daha fazla vergi alabilmek adına.
Artık yavaş yavaş kart da taşımamaya başladı millet qr kod yada halk arasındaki karekod ile telefondan ödeme yapıyor herkes.
Halkı dijital paraya itiyorlar bence sebebi insanları robotlaştırmak çünkü dijital parayı rahatlıkla harcayabiliyorsun.

Nakit para ile bir şey alırken parana kıyamıyorsun düşünüyorsan acaba alsammı diye ama dijital parayı harcamak gayet basit geliyor bizlere çek kartdan gitsin diyoruz sonrada borç çukurunda yaşayıp bankalara çalışıyoruz.

Eskiden pastırma yiyemeyen insanlar vardı ama kimseye muhtaç borçlu yaşamıyorlardı kendi yagları ile kavrulup yaşıyorlardı.
Şimdi kredi kredi kartı batağında çoğu vatandaş.
ToruKMactoR kredi kartından önce de tefeci batağındaydı ama.
ToruKMactoR yıllardır saçma gelmiştir bana dijital parayı harcamanın insanlara daha kolay gelmesi. kredi kartı ile ödemede kendi paran değilmiş gibi harcamak vb. sen hesabını kitabını bilmezsen kağıt parayı geçtim altınla da ödesen batağa düşersen kardeş. kredi kartı gibi güzellik var mı 1000 tl li ürün alıyorsun 1 ay sonra 1000tl olarak geri ödüyorsun. Yeri geliyor 1 kuruş vermeden 10 taksitte ödüyorsun bunu. Sen kendi hesabını kitabını yapama sonra sağa sola bok at.
Bymck kendin diyorsunki ürünü alıyorsun 1 ay sonra ödüyorsun. Sonra kolay harcamak saçma gelmiştir diyorsun. Paran yoksa o ürünü alamazsın kardeş. Paran yokki alıp 1 ay sonra ödemeye calışıyorsun. Bak kolay geldi işte. Paran varsa zaten neden 1 ay sonra ödüyorsun ya 1 ay sonra olmazsa?

Tam bir kredi kartı bataklığına saplanacak tip var sende. Böyle mantık yok yani.
Vader Para yokluğundan mı enflasyondan mı hocam? TL kısa vadede reel olarak değerleniyor fakat kısa bir süredir böyle. Kendimden örneği ekleyim kısa süre önce anneme 12 adet implant yaptırdım. Tek seferde ödeyecek param vardı 5-6k fark ile 8 taksit yaptırdım. O parayı hiç bir şey yapmayıp faize koysam faiz kazancı mı zararlı yoksa 8 ay sonra enflasyondan gelecek zamdan kazanç mı ? bu sürede nakit mi mantıklı oluyor, kredi kartı mı ? Bence kart. Diğer sorunda ise ödeyecek gücü olmayan nakitte almasın, kartlada almasın. Ama bu ay yoktur gücün diğer ay dengeleyeceksindir faizsiz bir şekilde ertlemiş oldun mis gibi.

Edit: ek, düzeltme.
Bymck Dostum sence kredi kartı yokken insanlar dişsizmi geziyordu? Çok yorum yapmıyacağım Lordum gereken cevabı vermiş zaten sana.
Bu arada attığım bok üzerine sıçramış sanırım çamaşır suyu kullan birşey kalmaz ;)
ToruKMactoR Bilale anlatır gibi anlatayım. Dişsiz geziyordu, gezmiyordu bilmem. 12 implant markaya göre değişir ama diyelim ki 200k. Yaptık taksit ek şuanı bilmiyorum tabi yaptırdığın yerin anlaşması o bu vb değişir ama ben yaptırırken ki rakamlardan farazi vereyim 5-10 ekledin. 210k. Koydun 200k nı faize ilk ay 8k ek aldın, ilk taksidinin nerdeyse yarısı. Kademeli takside ödeyeceğin rakamı düş, kazandığın faizi ekle 8 ayı hesapla bakalım nakit mi avantalı kart mı. He sen aylık 17 k kazancınla 200klık borca girmişsindir patlar götünde bok heryere sıçrar onu bilemem onun dengesini kuracaksın artık. Mantıklı gelir, gelmez bilmem
Bymck 12 adet implant yaptırdın öyle mi? hastanın var sayalımki hiç dişi olmasın üste tüm dişleri olan bir protez ve bu protezi tutacak 4 implant, aşağıya tüm dişleri olan bir protez ve bu protezi tutacak 6 implant maksimum 10 implant takılır.

Sen 12 adet implant olduğunu iddia ediyorsun? 12 adet implantı çeneye çaktılar ve o çene sağlam kaldı yani burası da ayrı bir olay..

ekstra olarak protez implantı tek imlanta göre cok daha uygundur.
Vader
anneme çok eskiden verdiğim bir sözdü maliyeti vb ile çok ilgilenmedim hocam. Bir kaç yere danıştık en ideale karar verdik.
Bymck off :( yukarıya 6 yapmışlar bu cok alçakça birşey sırf daha fazla para için 4 tane yetiyor aslında hemde cok daha iyi oluyor. Bu hastaneler çok şerefsiz yemin ederim. Evet 10 olması gerekirken 12 yapmışlar :( 2 implant fazla demek 50 60 bin daha fazla para demek sırf bu yuzden yapılmasına hiç gerek olmayan 2 implant daha yapiyorlar ve kjandırıyorlar böyle olması lazım diye :( aşağıya 6 yapılabilmesinin sebebide çene kemiği olması üst taraf alt gibi değil :(
Vader aslında hocam üni. Hastanesi dahil 4 yada 5 yere gösterip implant sayısında benzer rakamlar verince özel de yaptırdık. Konu anne olunca insan en iyisi olsun istiyor :)
kara paranın kolay taşınamaması diyeceğim de, biz Avrupa değiliz ki. Buna dikkat edileceğini sanmıyorum ama 2019'da 500€ basımı kalktı diye hatırlıyorum. Bunun için kaldırmışlardı. Bu da belki ayrı bir neden olabilir.
Bymck Anneye geçmiş olsun. Sağlıkla kullansın dişlerini.
Yukarı