sabun da duş jeli de benzer mekanizma ile temizlik sağlar. her ikisinin içerisinde de kimyasal maddeler vardır.*
vücut ya da saç kiri yağ benzeri yapı gösterir. sadece su ile yıkarsak, kir molekülleri ile su molekülleri yapı olarak birbirlerini benzemedikleri için birbirine karışmazlar. bu nedenle kiri temizlemek için sadece su yeterli değildir. sabun ve şampuan gibi yapısında hem lipofilik hem de hidrofilik kısımlar bulunduran kimyasal maddelerin kullanılması gerekir. kiri bulunduğu ortamdan çekerek suya geçmesini ve çözünmesini sağlar.
sabun, bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağların alkali hidroksitlerle reaksiyonu sonunda elde edilen karboksilli asit tuzlarıdır. tüm katı sabun cinslerinde zorunlu olarak bulunan alkali maddeler potas kostik vs. tek başlarına cilt için son derece agresif maddelerdir. hatta lavabo açıcı olarak kullanılan madde de budur. pazarlardan, yerel esnaftan falan sabun aldığından bahseden entriler var. dikkat etmenizi öneririm zira köylü, kafasına göre yağın içine kürek kürek potas kostik, sodyum hidroksiti basıp bişiler yapmaya çalışıyor. kumaş, yüzey temizlemek tamam ama cilde sürmek? deri en değerli organımız.
gelelim şampuan ve duş jeli olayına;
tamamı sodyum lauril sülfat denilen anyonik yüzek atif madde içeren formüllerdir. bir ucu yağa bir ucu suya tutunur bu molekülün ve su ile karışmayan kir tabakasının çözünüp suya geçmesini sağlar. tıpkı katı sabunda olduğu gibi. katı sabun içeriğindeki kostik çıplak elle tutulamayacak kadar agresif bir madde iken, sodyum lauril sülfat için böyle bir durum yoktur. yüzeyel absorbsiyonla kan dolaşımına katıldığına dair kanıtlanmış bir şey de yoktur. çok uzun yıllar bu maddelerle çalıştım.