root ingilizcede kök ankamına gelen güzide bi kelime. fakat günümüzde daha çok linux ve linux tabanlı sistemlerde yetki sınırlarını belirtmek için kullanılır. kök erişimi anlamına gelir ve ondan daha yetkili bir kullanıcı sınıfı yoktur. bu yüzden bilinçsiz ellerde çok can yakabilir.
ne işe yarar?
günümüzde yalnızca android telefonlarda varmışcasına algılansada, linux dosya hiyerarşisine göre iş yapar.(android kerneli linux tabanlıdır). duymuşsunuzdur, "kanka root atıjam" "kanka root attım telefona su girmiyo" "baba root'u bi bastım fbi yönetiyorum" gibi...
telefonlarımızda en yaygın kullanımı reklam engelleme üzerine. adaway adlı uygulama her gün güncellenen reklam link listesini telefonunuzun host dosyası üzerinden engelleyerek reklamlarla bağlantıyı keser. ama bu öyle tarayıcılarla gelen cinsten değil. web dahil olmak üzere hangi uygulamada reklam varsa o urlnin boğazını keser.( evet kanka instagram ve tivitır reklamlarını bile! )
namıdeğer "Clean Master" adlı uygulamadan bahsedelim. sözde temizlik yapan bu uygulama aslında arka planda kapanmadan kalarak raminizi daha fazla tüketir. makyajlı bir clickbait olarak düşünün. root yetkisi olmadan köşe bucak temizliği hiç bir uygulama yapamaz. burada karşımızda sd maid çıkıyor. gerçek bir dahi. clean master kadar makyajı yok ama onun vaat edip yapmadığı şeylerin belkide on katını yapıyor. en az on oda.
birde greenify var tabii. android telefonların basına gelen en güzel uygulama olabilir. telefonunuzu ilk aldığınızda uçarken, kaçarken neden 3 ay sonra şişer hiç düşündünüz mü? çünkü indirdiğiniz 7 vpn serv şaka şaka. indirdiğiniz tüm uygulamalar arkaplanda ram yiyor hapur hupur. diyelim ki 3 gb raminiz var ve telefonunuzda yeni açıldı hiç uygulama yüklenmedi. en az 2.2 si boştur ve bu android için fazlasıyla yeterlidir. fakat 3 ay sonra vpnlere doyamadınız ve telefon kendi kıraş makinesi oldu. 0.5 görebilirseniz şanslısınız. bu bir android için yeterli değil işte. telefonun bu yüzden donuyor! greenify ise uygulamayı silmeden arka planda çalışmasını engelliyor ve telefon ilk günkü gibi uçuyo cnm!
bazı sistem uygulaması kaldırma programları var. bunlar telefonda yüklü gelen uygulamaları kaldırmanıza yardım eder. yeni başlayanlar için tehlikeli.
titanium backup ve lucky patcher. adından da anlaşılacağı üzere ilki yedek uygulaması. ama root erişimi alınca bir uygulamayı silmişcesine dondurabiliyor. ikincisi ise en basit şekilde paralı uygulamaları parasız hale getirmenize, eğer varsa uygulamaya özel yama yapmanıza yarıyor. hep root işte bunlar
wps açığı kullanarak wifi kıran appler de var. evet gerçek. ama yalnızca root ile.
aww. favorimi yazmayı unutmuşum. arcai net cut. alt komşu wifiye mi dadandı? kardeşiniz yutup bağımlısı olup interneti mi yavaşlatıyor? çözüm net cut. bu uygulama üzerinden bağlı olduğunuz ağdaki tüm kullanıcıların internet erişimini mıncık mıncık elleyebilir ve hatta kesebilirsiniz. kimse anlamaz, çünkü ağa hala bağlı kalıyorlar. yalnızca internet yok :(
eğer android, root ve ya linux üzerine sorularınız varsa alabilirim. cetinodinson
Cok zor atilmasi ben attim telefon pert belki cok basittir ama isin uzmanindan ogrenin oyle atin,suan root attigim telefon sim okumuyor xd cetinodinson benim bir sorum olucakti dedigim gibi sim okumuyor buyuk ihitmalle root yapamadigim icin(duzgun) ne yapmam gerekiyo
tardiskonsolu elbette. ama exploit falan lazım sana. temel mantığı epostalarla atılan virüsler gibi. karşıdaki bilmeden tıklayaak ve bir uygulama kuracak, o uygulamanın senin atın olduğundan habersiz... yada fiziksel olarak hedef telefon yakınlardaysa(kafe ev vs.) eline alıp yine uygulamanı yükleyip telefonu ele geçirebilirsin. mesaj içeriğinden kim aradı ne yaptı görürsün. tv de izlemek gibi. ve müdahale edebilirsin, yada batman edası ile kendini gizleyebilirsin. eğer root varsa ve net cut yükledi isen kendi telefonlarınızı tanırsın zaten. baktın tanıyamıyosun herkesten 5 dk çıkmasını isteyip tek basına girdikten sonra kim var kim yok görebilirsin. uygulama marka marka gösteriyor cihazları. ziyazn root sim karda etki etmez aslında fark etmişsindir, modem dosyasını silmiş olabilirsin yada yanlış rom yüklemiş olabilirsin. stock( telefonunda gelen varsayılan) roma dön. birde telefon modelini yaz bakalım bana modem dosyalarını bulabilecek miyiz? aslında sim kart için okumaması için pek çok neden var. imei bile uçmus olabilir... mates rica ederim dostum. valarmorghulis senindir. şarap gibi bekledikçe güzelleşiyo :d
bakikblk sağol dostum. ziyazn işlemci mtk ise root olmadan bile tekrar yazabilirsin imei, snapdragon ise serisine göre değişir. iki durumda da imkansız değil.
cetinodinson Hocam bir android kullanicisi olarak yararli uygulamalar, android'i gunluk hayatta isimize yarayacak sekilde entegre etme vesaire tarzi tavsiyeler alabilseydim cok hos olurdu.
Hatta eminim boyle dusunen bir tek ben degilimdir, kucuk bir rehber eminim minnettar edecektir.
Root konusunda da, servise gonderememe vesaire durumu var midir? Bu isin artilari eksileri nelerdir?
dominus root atarsan serviste para ödemek zorunda kalırsın. :D Samsungların ayrıca unroot yaptığında bile bunu biyerde kaydeden knox isimli güvenlik sistemi vardı. tardiskonsolu ona sahte bir websitesi yapıp ordan belki virüs attırabilirsin.
dominus o birazda kullanıcı ve servise bağlı. garanti kapsamı dışına alan da var almayanda. ama iki kere sırf denemek için custom rom ve root lu cihaz yolladım gm ve samsunga. hiç sorun olmadı. donanımsal bi sıkıntı olmadıktan sonra yazılımsal her türlü çözülüyor. donanımsal soruna da kullanıcı hatası diyorlar :) aklımda o dediğin bu arada. appleri listeliyorum. ziyazn aslında zor değilde alışmak gerek işte.