Kaydol
Giriş

Kalles09

Buğra Kansu
Jedi Path
Aydın
Ekim 2021
Henüz bize kendisinden bahsetmemiş...
En son medyalar tümü
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
İstatistikler
Diziler detay
T. Süre
T. Bölüm
2.424 / 2.431
Filmler
T. Süre
2g 17sa
T. Film
36 / 46
 
Beğendiği gönderiler
PeaceMan Sith Sorcerer » Sosyal » Genel
Psikoloğa neden gidilir?
Son yılların sıklıkla dile getirilen depresyon, stres, anksiyete vb sorunlarını yaşamayan kalmadı herhalde. Çoğu zaman tembellik, sorumsuzluk, vurdumduymazlık vb gibi yapılarından dolayı insanların bu sorunları dillerine taktığını ve yaşanan her sıkıntıda bu sorunları bahane ettiklerini düşünmekteyim. (Bu varsayım öncelikle öz eleştiridir. Lakin bu durumun tek örneğinin ben olmadığını düşünmemekle beraber bu tarz sorunları gerçekten hastalık seviyesinde yaşayanların varlığından haberdarım.)

Merak ettiğim konu ise şu; içinde bulunduğum bu durumdan ötürü psikoloğa gitmeli miyim? Bu veya buna benzer bir durumdan ötürü psikoloğa giden olduysa deneyimlerini dinlemek isterim. Ya da farklı bir çözüm yönetimi var mıdır? Silkelenip kendine gel demeyin lütfen. Birkaç kez denedim, olmuyor.

Bir süredir kafamdaki kablolamanın yanlış olduğu için yaşadığım sıkıntıların var olduğunu düşünmekteyim. Bu düşüncenin sebebi, uzun yılların ardından hayatın vermiş olduğu yorgunluk sebebiyle yenilgiyi kabul etmişlik ya da sadece güçsüz bir irade söz konusu olabilir.

Özetleyecek olursak, psikoloğa gidilir mi? Gidilirse neden gidilir? Gidildiyse neler beklenir?

Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar ve iyi geceler.
Sağlıcakla
Gizlenen 1 yanıtı da gör! Çatlarsın yoksa...
Hem psikoloğa hem psikiyatriye uzun süre gitmiş birisiyim. Psikiyatriye gitmek kısa sürede faydalı oldu bana. Belki de plasebo ama o dönemlerde yaşadığım bazı şeyler beni eşik noktam ile tanıştırmıştı. Aldığım ilaç da öyle ağır bir şey değil ha, 50mg selectra. Ama uzun vadede salaklaştığımı, algımın ve öğrenme becerimin eskisi gibi olmadığını düşünüyorum.

Psikoloğa gelirsek malum pahalı, hem de çok. Ama psikoloğun sağladığı avantaj şu; psikiyatri sana "kardeşim bu sorunun bundan bundan kaynaklı" demiyor. "kardeşim senin sorununa bu iyi gelir" diyor ve bir reçete yazıyor. psikolog daha çok vakit ayırabildiği için sorunlarının derinlerine iniyor.

Psikologda birkaç seans sırf beni, ailemi, insan ilişkilerimi tanımasına yönelik, benim anlattığım seanslar oldu. Daha sonraki seanslar, şikayetçi olduğum durumlar üzerine konuştuk. Bunların neden böyle olduğunu derinlemesine inceledik. Bunu yaparken de bazı şeyleri ilk seanslarda anlattığım temel şeylere dayandırdık. Bazı şikayetçi olduğum durumların temelinde anne ve babamın çocukken içinde bulundukları ortama kadar indik. Kısacası kendi karakterini tanıyor, hangi davranışını neden yaptığını anlıyor ve ona göre hareket etmeye başlıyorsun.

Gidip gitmeme hususunda ise tamamen senin bileceğin iş. Bazen bir arkadaşla konuşmak psikologdan ve en iyi antidepresandan iyi işe yarıyor. Ha diyorsan yok kardeş ben tek başıma başa çıkamıyorum, profesyonel bir yardıma ihtiyacım var, bence maddi durumun el veriyorsa ilk psikoloğa git.

Ben şu an kesinlikle antidepresan kullanmak istemiyorum kafasındayım ve psikologdan da aldığım bilgiler ve tavsiyeler şikayetçi olduğum durumları çözümlememe yettiği için onu da sonlandırdım. Çünkü psikolog seni günün sonunda bir müşteri olarak görüyor ve param da bitti :p

Ha bu arada iki yöntem de hemen sonuç vermiyor. İlaçların etki göstermesi 1 ay falan sürüyor. Psikolog kısmı ise tamamen sana bağlı, birkaç seans sonra kapıdan çıkınca bile kendini iyi hissedebilirsin.
Hocam, öncelikle psikolog mu, psikiyatr mı ona karar vermek lazım. Ben gitmeyi düşündüğüm zamanlarda kendi durumumdan yola çıkarak bir sonuca varamadığım için şöyle bir mantıkla ilerledim: Bildiğim kadarıyla psikiyatristler sık sık görüşme yapmıyor ve eğer terapiye ihtiyacın olduğunu düşünürlerse seni psikoloğa yönlendirebiliyorlar.

Bunun dışında daha önemli olan, devlet hastanesine mi yoksa özel kliniğe mi gitmek gerektiği. Devlet hastanesine bir kez gittim. Amacım kötülemek değil, mutlaka iyi doktorlar vardır, ama benim deneyimim pek olumlu değildi. Görüşme süresi çok kısaydı, ilgi-alaka açısından pek önemsenmemiştim ve günü kurtarmak için ilaç yazılmıştı. Özel kliniklerde ise doğal olarak daha fazla ilgi gösteriliyor, konuşabileceğin zaman belli oluyor, ancak düzenli gitmen gerekirse maddi açıdan sıkıntı yaratabilir.

Psikiyatr, durumumu dinleyip nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlatmıştı. O zamanlar üstesinden gelemediğim için bana ilaç vermişti. Bu arada, Mace_Alyhun un dediği doğru: İlacın etkisini görmek en az 3-4 hafta sürüyor. Psikiyatra sürece göre bazen 3, bazen 6 ayda bir gidiyordum. Psikoloğa ise 2-3 ay boyunca her hafta gittim. Psikolog, süreci kontrol etmek adına belirli yönlendirmeler yapıyordu. Aralarındaki en büyük fark bu: Psikolog, psikiyatra göre daha aktif bir süreç yönetiyor. Ancak şimdiki aklım olsaydı, sadece bir ay giderdim. Son haftaların gereksiz geçtiğini düşünüp bırakmıştım.

Fikir vermesi açısından bildiklerim böyleydi. Soruna cevap olarak, ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan ikisinden birine gitmekten zarar gelmez. En önemlisi, bireyin bunu istemesi ve farkında olması. Beklentilerini çok büyütme, sonuçta amacın kendi içinde çözemediğin konuları bir uzman yardımıyla yorumlayıp ona göre hareket etmek. Son olarak, ilaç kullanman gerekirse şunu unutma: Bir gün mutlaka bırakman gerekecek.
Ben de şu antidepresan ilaçlarınının insana bir süre sonra zarar verip vermediğini merak ediyorum. Uzun süreli kullanımda mesela insanı tembelleştirebilir mi? Neticede hormonları da yapay bir şekilde belli düzeyde tutmaya yarıyor.
psikiyatriye ve antidepresanlara olan önyargımdan dolayı yıllarca depresyonumu ve anksiyetemi tedavi ettirmedim, baş edemedim de. Bastırdığım şeyler büyüdü büyüdü en sonunda panik bozukluğa dönüştü. Keşke daha erken gitmiş olsaydım.

2 adet antidepresanı en yüksek dozda kullanan biri olarak, hayır seni tembelleştirmiyor veya farklı bi insana dönüştürmüyor, sadece çok yavaş ama kesin bi şekilde seni daha "normal" bir insana çeviriyor. Daha doğrusu seni saran duyguları analiz edip kendini iyileştirmen için bir fırsat sağlıyor diyebilirim. Birsürü antidepresan bir sürü onları amplify eden ilaç var. Tıp gelişti, e güzel doktorlar da var. Herkeste çalışan ilaçlar farklı, olay onları deneyip sende en az yan etki yapıp en çok fayda sağladığın ilacı bulabilmek.

Tabii sadece terapiye gitmek, sadece antidepresan kullanmaktan tedavi olarak daha yüksek başarı şansına sahip. Eğer ikisini birlikte yapabilme imkanınız varsa en iyi verim öyle alırsınız.
heroicmovement Sith Juggernaut » @Kalles09
Kardeşimm iyi seyirler
Sağolasın kardeşim bakalım psikolojik-gerilim tarzı izleyeyim dedim başladım. Şu an fena değil gibi...
Valjeann Sith Apprentice » Defending Jacob
Dizide hep bi katil gen muhabbeti geçiyordu fark ettiyseniz. Yok sende bu gen var yok bende bu gen var mı? Olay hep Andy'nin babasının biyolojik yatkınlığının jacoba geçmesi üzerinde durdu. Hatta ana temalardan biriydi. Final sahnesinde aslında birçok şey çözülüyor bence. Anne oğlunu öldürmeye kalkışınca anlıyosun kimin suçlu olduğunu. Dizi de de bu tür genler anneden geçer gibi ufak bi muhabbet geçiyordu yanlış anlamadıysam. Noktayı zaten annenin soğukkanlı bi şekilde Andy'e hatırlamıyorum diyerek yalan söylemesiyle sonlandı. Fark ettiysen çocuk da sorgu sahnelerinde hep böyle soğukkanlı, kaçamak cevaplar veriyodu. Bence bariz bi şekilde öldüren kişi Jacob. Anne normal değil çünkü. Olan da Andy'e oluyo. bir cinayeti saklıyor ve bir cinayete teşebbüsü saklıyor. Andy'de finalde iyi bir insan olmayı değil iyi bir baba ve iyi bir eş olmayı seçiyor. Tüm yalanları görmezden geliyor. Yılmayan dik duruşlu baba figürünü bu sayede yansıtıyor ve sonunda olayların üst üste binip nasıl çöktüğünü izliyoruz. (Alıntıdır.)
Yukarı