Kaydol
Giriş

Filemingo

Elif Algur
Commander
Şırnak
Ekim 2023
Henüz bize kendisinden bahsetmemiş...
Takip ettikleri tümü
Takipçileri tümü
İstatistikler
Diziler detay
T. Süre
T. Bölüm
103 / 112
Filmler
T. Süre
0dk
T. Film
0 / 0
 
Beğendiği gönderiler
Bigfrizzyhead Sith Warrior » Gassal S1B6
Neymiş bu dağ lalesi yav sürekli gösteriyolar neyi simgeliyor acaba aynı şu japonların ölümü simgeleyen çiçeği higanbana gibi bir şey mi yoksa öylesine mi eklemişler diye gidip bi araştırayım dedim: bazı yerlerde gençlik ve tazeliği simgelediği yazıyor bazı yerlerde ise mitolojik bir hikayesi var ve bu hikayenin sonucu olarak "kayıplar ve karşılıksız aşkı" temsil ettiği çıkarılmış

Merak edenler olursa diye dağ lalesinin mitolojik hikayesi (birkaç yerden en anlasilir olacak sekilde birlestirdim):

Efsaneye göre Tanrıça Aphrodite’yi kıskandıracak kadar güzel olan Kıbrıs Kralı cinyras’ın kızı Myrrha, tanrıça tarafından babasına âşık olmakla cezalandırılır. Myrrha’nın evlenme zamanı gelmiştir. Bütün doğu ülkelerinden gelmişler Myrrha’nın kocası olmak ve düğünü seyretmek için. Oysa Myrrha dertlidir. Babasına aşıktır delicesine. Kocasının nasıl birisi olmasını istediğini soran babasına imalı bir dille ‘senin gibi’ diye cevap vermektedir. Ama olanaksız bir şeydir bir kızın babasıyla evlenmesi…
Gece yarısında bu istekle yaşayamayacağını düşünen Myrrha intihar etmek istemiştir. Boynuna ilmeği geçirirken bir yandan da imkansız isteğini mırıldanmaktadır. Fakat tam bu sırada kızın mırıldanmalarını sütannesi duyar ve içeri girerek ölmek üzere olan Myrrha’yı kurtarır. Myrrha anlatır isteğini sütannesine. Sütannesi de şaşkındır fakat yüreği dayanamaz.

Tarlalarda yılın ilk ürünleri çıkmaya başladığı vakit Tanrıça Demeter adına törenler düzenlenir. Bu törenlere sadece kadınlar katılır. Dokuz gece boyunca sevişmek yasaktır bu kadınlara. Bu durumu fırsat bilen sütanne, Cinyras’ın yanına gider ve bu dokuz gece için kendisine bir kız bulduğunu söyler. Kral bu teklifi geri çevirmez. Sütanne Myrrha’yı yanına çağırıp planını anlatır ve ona asla ışığa çıkmamasını öğütler. Myrrha, aşık olduğu babasının çadırına girer ve onunla birleşir. Cinyras’ın içini tuhaf bir his kaplamıştır, bir suç işlediğini hissetmektedir bir süre sonra onun kızı olduğunu anlar ve derhal kılıcına davranır. Myrrha kaçıp kurtulur ve koşmaya başlar. Bir süre sonra bu isteğinin getirdiği utançla ne insanlar ne de ölüler içinde yaşayabileceğini düşünür. Tanrılardan onu bir ağaca dönüştürmelerini ister ve Mür ağacına dönüştürülür.

Myrrha mür ağacına dönüşürken içinde yasak aşkının tohumlarını taşıyordu. Fakat ağaç gövdesi bu, insan değil ya, belli edemiyordu yaşlarından, acılarından sıkıntısını. Nihayet Lucina (Ovidius’a göre Doğum Tanrıçası, daha sonraları Hera ile özdeşleştirilmiştir.) Myrrha’nın durmunu fark eder ve ona dokunarak çocuğunu doğurmasına yardımcı olur. Orman perileri çocuğu alırlar ve güzelliğinden dolayı onunda bir peri olduğunu düşünürler. Gerçekten de Adonis bir tanrı kadar güzel doğmuştur, ve büyüdükçe de güzelleşmektedir.

(Efsane buraya kadar her kaynakta sabit kalıp bundan sonra değişmektedir. Kimi kaynaklar bu olayı Persephone ile Afrodit arasındaki Adonis’i paylaşamama durumuna götürür.)

Adonis büyüdükten sonra Afrodit’in istemeden attığı bir okla yaralanır. Onu ilk gördüğü andan itibaren aşık olan Afrodit, Adonis’i göklere taşır orada onu iyileştirir daha da güzelleştirir ve ona öğütler verir. Ormanda nerelerde gezinmesi gerektiğini, hangi hayvanlardan uzak durması gerektiğini anlatır. Adonis’e bu öğütleri Hippomenes isimli bir başka karakterin hikayesini anlatarak verir. Afrodit sevgilisini öper ve geldiği yere doğru giderken, köpekler bir yabandomuzunu korkutup çıkartırlar mağarasından (bazı yerlerde afroditin aşığı aresin kıskançlıktan domuza dönüştüğü ve saldırdığı yazıyor). Ormandan kaçarken kargısıyla vurur Adonis yabandomuzunu. Fakat yabandomuzu daha çeviktir ve Adonis’e saldırıp onu tek bir hamlede öldürür. Henüz evine ulaşmamış olan Afrodit bu acıyı hisseder ve hemen geri döner. Adonis’in cansız bedenini görünce kahrolur ve der ki ‘Bütün varlığınla yaşayacaksın Adonis, Yitmedin üzüntümün bir anıtı olarak kalacaksın, Ölümün, çektiğim acıyla her yıl yinelenen törenlerde, dipdiri kılacak seni gönlümüzde, çiçeklere dönüşecek kanın.’

Adonis’den damlayan kanlar toğrağa değdiği vakit kızıl çiçekler bitti orada. Manisa Lalesi (Dağ Lalesi) diye bilinir bu çiçekler ve Adonis gibi kısa yaşarlar. Adonis hikayesinin getirdiği bir başka sonuçta, güllerin kırmızı olmasıdır. Efsaneye göre bu olaya kadar bütün güller beyazmış, ne zaman ki Afrodit yaralı Adonis’e doğru koşmuş ayağına diken batmış. Afrodit’e adanmış olan gül bu vakit kırmızıya dönüşmüştür.

Nitekim bence gassalıkla alakalı bi dizide böyle mitolojik bir hikayeden yola çıkarak dağ lalesini kullanmamışlardır muhtemelen sadece googlea "karşılıksız aşkı simgeleyen çiçek" ya da "kayıpları simgeleyen çiçek" yazarak dağ lalesini bulmuşlardır da öyle eklemişlerdir ya da dediğim gibi öylesinedir ama muhtemelen ilk dediğimdir cjsmmdmsmd
ethemayna Sith Apprentice » Gassal
Diziden çok Şahin kendirci reklamı olmuş. Bahsedilenin aksine iyi bir oyunculuk göremedim. Ölüm duygusundan çok toplum eleştirisini merkeze aldığını ve ağırlıklı komedi olduğu düşünüyorum.
Mertys Jedi Margrave » Silo S2B1
Çok iyi başladı ama 1 bölüm yetmiyor be bari 2 3 bölüm yayınlasaydınız
diziyi izledikten sonra Hitler in İngiltere yi alma takıntısının nedenini daha iyi anladım,
erhanakca Admiral » Shôgun
bölümlerin hakkını veren dizi.
Yukarı